Edinilen bilgilere göre süreç şöyle gelişti: Kuzey Suriye’de IŞİD’le savaşırken hayatını kaybeden 1’i Alman, 12’si Türkiye vatandaşı 13 YPG’linin cenazesinin ailelerine teslim edilmesi konusunda HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, salı akşamı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nda, çözüm sürecini yürüten devlet heyetinin başındaki isim olan Muhammed Dervişoğlu ile görüştü. 1 saati aşan görüşmede; silahlı örgüt elemanlarının sınır dışına çekilmesinden İmralı ziyaretine tüm detaylar konuşuldu.

İŞTE O 5 MESAJ

-Silahlı unsurlar çekilmeden çözüm süreci ilerlemez

-Kamu düzeni sağlanana kadar operasyonlar devam edecek

-HDP terörle arasına mesafe koymalı, terörü kınamalı

-Örgüt cenazelerinin şova dönüştürülmesine izin verilmeyecek

-Kürt halkı silahı değil, siyasi çözümü destekliyor

DEMİRTAŞ’A AKTARDILAR

Baluken ve Önder, verilen mesajları Demirtaş’a aktardı. Demirtaş, durumun ciddiyetine binaen, Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, PKK’nın bazı üst düzey yöneticileri ve AB yetkilileriyle görüşmek için Brüksel’e gitme kararı aldı. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı ile HDP’liler arasındaki o görüşmede, devletin şu ‘net’ mesajları verdiği öğrenildi:

TERÖRÜ KINAYIN: “Çatışmasızlık, ateşkes” gibi kavramlar savaşan devletler arasında olur. Burada bir savaş değil, terör örgütünün saldırıları söz konusu. Ancak terör örgütünün silahları bırakıp sınır dışına çekilmesiyle mesafe alınır. Kullanılan dile, üsluba dikkat edilmeli. Parti olarak dilinizi şiddet dilinden, siyaset diline çevirin. Terörü kınayan mesajlar verin. Yöneticileriniz açıklamalarında “Sırtımızı şu örgüte, bu örgüte yasladık” diyor. Sırtınızı halka yaslayın.

HALKIN TERCİHİ SİYASET: Kamuoyu araştırmalarında, bölge halkının yüzde 90’ı, sürecin silahla değil, siyasi olarak çözülmesini istiyor. Bunun için HDP’yi Meclis’e taşıyarak şans verdi.

OPERASYONLAR DURMAZ: Silahlı unsurlar sınır dışına çekilmeden operasyonların durması söz konusu değil. Bu, konjonktürel bir karar değil. Devletin her türlü bedeli ödeyerek terörle mücadeleden taviz vermeme kararlılığı, güçlü iradesi var.

KAMU DÜZENİ: Operasyonlar kamu düzeni sağlanıncaya kadar daha da sertleşerek sürecek. Silahlı unsurların tamamen çekildiği tespit edilmeden ilerleme kaydedilemez.

PARALEL DEVLETE İZİN YOK: Örgütün bölgede haraç alma, vergi toplama, yerel güvenlik yapılanması gibi paralel devlet algısına yol açabilecek oluşumlarına asla izin verilmeyecek.

PARTİNİZ ZARAR GÖRÜR: Erken seçime bu ortamda gidilirse, bundan en büyük zararı görecek olan partinizdir. Halkın kullandığı tercihe uygun davranıp siyaseti ön plana çıkarın.

DEVLETİN ÇÖZÜM İRADESİ VAR: Devletin çözüm sürecini sürdürme konusunda iradesi var ancak bu şartlarda değil. Silahların konuştuğu, kan akıtılan ortamda çözüm treni bu istasyonda durur mu ya da ne zaman durur, bilinmez.

ÖCALAN RAHATSIZ: Öcalan da yaşananlardan rahatsız. Bu gidişatı önleyemeyen herkese de sert eleştirileri var. Sorunların çözümü konusunda siyaset zemininde yakalanan fırsatın kaçırılmamasını istiyor. Artık silahla değil, siyaset zemininde konuşulmasını istiyor. Öcalan’la görüşme, HDP terörü kınarsa, şiddeti teşvik edici açıklamalardan kaçınırsa mümkün. ABD ve AB’de silahın değil, siyaset mekanizmasının işlemesini istiyor.

CENAZELERE İZİN YOK: Sınıra getirilecek örgüt mensubu cenazelerinin Türkiye’ye girişine çok özel şartlar oluşmadıkça izin verilmeyecek. Bu cenazelerin kışkırtma ve şovdönüştürülmesi önlenecek.