İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold’un ‘İsrail ile Türkiye’nin İran ve IŞİD gibi ortak tehditlerle karşı karşıya olduğunu’ savunarak yaptığı “Umarım Türkiye ile anlaşmazlıklarımızı geride bırakacak bir yol buluruz” açıklamasının ardından konuşan Dışişleri kaynakları, İran ile P5+1 ülkelerinin yaptığı anlaşmanın ve IŞİD’in saldırılarının ardından İsrail’e karşı tutumun değişmediğini belirtti.

TAVRIMIZ ÇOK NET

Kaynaklar, “Bizim normalleşme meselesindeki tavrımız ve görüşlerimiz aslında çok net. Normalleşme ancak İsrail tarafınca gerekli adımlar atıldığında gerçekleşecek bir durum” dedi.

Dore Gold ve Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Haziran ayında Roma’da yaptığıgörüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, normalleşme için görüşmelerin daha önce de yapıldığını belirtmişti. Türkiye’nin görüşlerinin İsrail tarafından bilindiğini ve adım atma sırasının İsrail’de olduğunu söylemişti.

İSRAİL'DEN NORMALLEŞME AÇIKLAMASI

Türkiye - İsrail ilişkilerinin yeniden normalleştirilmesi için Haziran ayında Roma'da Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşen İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold, Salı günü gazetecilere açıklama yaptı. Gold, Türkiye ve İsrail ilişkilerine değinerek, "Özellikle IŞİD ve İran tarafından olmak üzere Türkiye ve İsrail'in karşı karşıya kaldığı ortak tehditler var. Hepsinin de üstünde İran çok etkin ve Türkiye'yi zayıflatmaya çalışıyor. Umarım anlaşmazlıklarımızı geride bırakmanın bir yolunu buluruz" dedi.

İsrailli diplomat Ankara-Tel Aviv arasındaki ilişkileri normalleştirme çabalarına ilişkin de "Bence ilerleme kaydedip kaydedemeyeceğimizi görmek ve yeni bir sayfa açabilmek için iki tarafta da çabalar var" yanıtını verdi.

ZEMİN YOKLANIYOR

Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için geçen sene yürütülen ancak sonuçlanmayan müzakerelerin yeniden başlaması için bir süredir zemin yoklanıyor.

Haziran ayında Sinirlioğlu ile Gold’un görüşmesinin ardından Al Jazeera’ye bilgi veren diplomatik kaynaklar,“İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için hareketlenme başladı” yorumunu yaptı.