Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın "Cumhurbaşkanlığı tarafından bin yüksek yargı mensubuna piyasa değeri 2 ile 3 bin TL arasında değişen takım elbiseler diktirildiği" iddialarına sert çıktı.

Kalın, "Utanç verici durum. Cumhurbaşkanlığı makamının yıpratma malzemesi yapılması ne Meclis'in onur ve itibarına ne de milletvekilinin itibarına yakışmıyor" dedi.

İşte İbrahim Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları:

İran'la nükleer anlaşması sonrası olumlu katkı olacak. Türkiye birçok defa müzakerelere ev sahipliği yaptı. 

SURİYE İÇİN TEDBİRLERİ ALDIK

Suriye'de DEAŞ ve rejim insanları öldürmeye devam ediyor. Türkiye bütün tedbirleri almış durumdadır. Buradaki mültecilere bayramı bayram gibi yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. 

Soru ve Cevap:

- Türkiye'nin Suriye'deki pozisyonu net dediniz. İran'ın bu anlaşması sonra nasıl bir durum olacak.

Bizim Suriye'deki tutumuz değişmez. Esed meşru değildir. 

- Dershaneler konusunda AYM'nin verdiği bir karar var. Neler diyeceksiniz? HDP eş başkanı Demirtaş'ın biz silah bırakın diyoruz ama bir etkimiz olmaz. Bu sözler için neler diyeceksiniz?

Gerekçeli kararı görmeliyiz. Sonrasında değerlendireceğiz. Demirtaş'ın çelişkili ifadelerini anlamakta zorlanıyoruz. Hala terörü şirin göstermek abesle iştigal etmek olur. Silahsızlanma çağrısının koşulsuz yapılması gerekir.

Çözüm sürecini başlatan kişi Cumhurbaşkanımızdır. Şimdi sayın Cumhurbaşkanımızı barışı istemiyor diye göstermek nasıl bir ahlakın açıklamadır?

Sayın Cumhurbaşkanın "Kobani düştü düşüyor" sözleri haince, alçakça çarpıtılarak Cumhurbaşkanımıza karşı kullanılmak istendi. 

Sınırımızda Arap ve Türkmenlerin göçe zorlanmasını da kabul etmememiz mümkün değildir. Kobani üzerinden bir Türkiye düşmanlığı kabul edilemez. 

- CHP milletvekili Mahmut Tanal yüksek yargı mensuplarına Cumhurbaşkanlığı tarafından takım elbise gönderildiğini söyledi.

Bu kadar komik bu kadar mesnetsiz açıklama olur mu? Bunlar bu söylemlerle gündeme gelmeye çalışıyorlar. Utanç verici durum. Cumhurbaşkanlığı makamının yıpratma malzemesi yapılması ne Meclis'in onur ve itibarına ne de milletvekilinin itibarına yakışmıyor.

- Koalisyon görüşmeleri için neler söyleyeceksiniz?

Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı görevlendirme ile bir süreç var. 45 günlük süreç başlamış oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı çağrılar liderlerin üzerine düşeni yerine getirmeleri yönünde çağrıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız da bayram sonrasında süreci takip edecektir. Sürecin tamamlanması esastır.

- Sayın Cumhurbaşkanın G20 zirvesine ev sahipliği yapacak. Teyitler geldi mi? Bir de seçimle çakışma durumu var. 

Teyitler geldi. G20 ülkelerinin hepsi gelecek. G20 zirvesinin ertelenme gibi bir durumu yok.