Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın önemli açıklamalarda bulundu. Demirtaş'ın DTK toplantısında yaptığı bölücü sözleri 'Fantezi' olarak tanımlayan Kalın "Bu ülke asla bölünmeyecektir." dedi.

İşte Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları:

Dün konuşulan özerklik ve diğer cümleler tam anlamıyla fantezidir. Türkiye karşıtlığını siyasi malzeme yapanlar birilerinin piyonudur. Daha önce bu tür işler akamete uğratılmıştır. Güneydoğu'da 3 yerde sürüdürülen mücadele devam edecektir. 

"BUNUN DAEŞ'LE MÜCADELEYLE İLGİSİ YOKTUR"

Suriye'de 400 bin kişinin katili korunuyor. DAEŞ adlı vahşi terör örgütüyle Esed rejimini ayakta tutmaya çalışılmaktadır. 

Esed rejiminin verdiği koordinasyonların DAEŞ'le ilgisi yoktur. Bunun DAEŞ'le mücadeleyle alakası yoktur. 

Irak'ın toprak bütünlüğünü Türkiye savunuyor. 123 ülkeden 34 kişi Türkiye'ye girerken sınır dışı edildi. 

Külliye vatandaşlarımız açıldı. Yoğun talebi karşılamak için arkadaşlarımız mesailerine devam ediyor.

"PYD'NİN ORADA OLMASINA İZİN VERMEYİZ"

- Bölünme, ayrılık için fantezi dediniz. Demirtaş'ın sözlerin ne diyeceksiniz.? PYD'nin Fırat'ın batısına geçtiği söyleniyor neler söyleyeceksiniz?

Tışrin barajının geri alınmasıyla ilgili şu an DAEŞ'in elinden alındığı bilgisi var. Buranın DAEŞ'ten alınması iyi bir şey. Ama asla PYD'nin burayı almasına izin vermeyiz. Fiili durum yaratılması asla kabul edilemez. 

"TÜRKİYE'Yİ BÖLMEYE KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ"

Bu toprakların mayası bellidir. Daha önce de burada bu tür ameliyatlar denenmiştir. Bizim milli iradeye saygımız var. Türkiye'yi bölmeye kimsenin gücü yetmez. Ne fiziki olarak ne coğrafi olarak ne sosyolojik olarak. 

Bunlar dağdan aldıkları emirleri yerine getiriyorlar. Sur'da, Cizre'de nelerin olduğunu biliyoruz. Oradaki vatandaşlarımızın nasıl güvenlik görevlilerine kapılarını açtıklarını görüyoruz.

HALİD MEŞAL TEŞEKKÜR ETTİ

- İsrail kaynaklı haberler çıktıktan sonra Halid Meşal Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmeler yaptı. Kendisi neler düşünüyor?

Kendisi Türkiye'nin desteğinden dolayı teşekkür etti. Bu süreçle ilgili Mahmud Abbas ve Halid Meşal'in görüşleri olumludur.

- Türkiye geçen hafta bir siber saldırı gerçekleşti? Şu anda durum nedir?

Bu saldırı hamdolsun geri püskürtüldü. Bunu üstlenen bir grup oldu. Bununla ilgili kapsamlı çalışmalar devam ediyor. 

ABD ZİYARETİ OLACAK MI?

- Sayın Cumhurbaşkanı'nın 2016 yılında ABD ziyareti var mı? Kırgız liderinin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

ABD ziyareti için çalışma yapılıyor. Afrika ziyareti olacak. ABD'deki külliye iftiharımız olacak. Kırgız liderin açıklaması tam anlamıyla talihsizlik. Rus tarafının seviyesiz açıklamaları ortadayken biz vakurluğumuzu koruduk. 

FİLİSTİNLİLER YÜZYILLARDIR ORADA

- İsrail refah bakanı "Filistin diye bir devlet olamaz. Komşu ülkelere dağılsınlar" bu sözleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Başika kampıyla ilgili son durum nedir? Barzani'nin bağımsızlık referandumu isteğini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

İsrailli bazı yetkililerin açıklamaları endişe vericidir. Filistin devleti yok diye bir şey iddia ederseniz sizin de meşruiyetiniz olmaz. Filistinliler yüzlerce yıldır orada yaşıyorlar. 

Biz Irak'ın bütün sorunlarını birlik ve beraberlik içinde çözülmesinden yanayız. Ama Irak'ta inanılmaz büyük bir yönetim boşluğu var.