Doğu ve Güneydoğu'nun manevi hayatında ve siyasetinde karşılığı olan isimlerden Nakşibendi şeyhi Şeyh Sait, 1 Kasım seçimleri öncesi siyasete  malzeme oldu. Muhafazakar partileri dini siyasete alet etmekle suçlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şeyh Said için mevlüt düzenleyerek inanan kesimin oylarına talip olacak.

'Yeni Yaşamı Birlikte Kuralım' sloganıyla Hollanda'da HDP Seçim Komisyonu ve sözde Kürdistan İslami Gençliği tarafından düzenlenen mevlüde HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da konuşmacı olarak katılacak.

Hafız Turhal'dan Kur'an tilaveti ile başlayacak olan Mevlüdde 'Koma Dil Dilaye İslam' isimli ilahi grubu da ilahiler söyleyecek. Ayrıca mevlüd afişinde 'HDP'ye oy ver' yazılması da etkinlikte HDP'ye oy isteneceği şeklinde yorumlandı.

İşte o etkinliğin afişi:

ŞEYH SAİD KİMDİR

Şeyh Said ( d. 1866, Hınıs, Erzurum ya da Palu, Elazığ- ö. 29 Haziran 1925), Kürt asıllı din adamı. Şeyh Mahmut'un oğlu olarak annesi merve hanımdan doğmuştur. Palu, Muş, Malazgirt'te eğitimi gördükten sonra babasının Hınıs'a göç etmesiyle oraya yerleşmiştir. Nakşibendi târikatının liderlerinden olup Ermeni Soykırımına karşı çıkan fetvalar vermiştir. I. Dünya Savaşı sırasında Rusya İmparatorluğu'nun Doğu Anadolu'ya ilerlemesinden dolayı Piran'a taşınmak zorunda kalmış ve savaştan sonra Hınıs Kolhisar'a yerleşmiştir. 1925 yılında Şeyh Sait İsyanı'nın elebaşısı olmaktan yargılanmış ve idam edilmiştir.

Cumhuriyet devrimlerine karşı İslamcı Kürt isyanı örgütleyen Şeyh Said 29 Haziran 1925’te Şark İstiklal Mahkemesi tarafından Diyarbakır Dağkapı Meydanında idam edilmişti. Cumhuriyet devrimlerinden sonra Doğu illerindeki aşiretleri dolaşan Şeyh Said, Cumhuriyet ve Mustafa Kemal'in dinsizliğinden, çıkarılan yasalar ile İslamiyetin, nikah, ırz ve namusun Kuran'ın ortadan kalkacağından, ağaların ve hocaların idam edileceğini veya sürüleceğinden bahseden propagandalar yapmıştı. Cumhuriyete ve devrimlere karşı bir ayaklanma fetvası hazırlayarak devrimlere destek verenlerin canları ve mallarının helal olduğunu yazdı. Şeyh Said isyan bastırıldıktan sonra yargılanarak suçlu bulundu.