Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Su Temin Projesi Alaköprü Barajı ve KKTC Su Temin Projesi Geçitköy Barajı'nın açılış törenine katıldı. İlk olarak Başbakan Davutoğlu konuştu. Ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı söz aldı. Son olarak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

- Projenin hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Dün gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik ettik. Bugün de Akdeniz'de benzer bir başarıya şahitlik ediyoruz. Bu millet karadan gemileri yürüttü. Bu millet boğazın altından Marmaray'ı inşa etti. Şimdi Anamur'dan Kuzey Kıbrıs'a su naklini gerçekleştiriyor. Önümüzdeki yıl Avrasya tünelini boğazın altına inşa ediyor. Bu millet bir olursa iri olursa beraber olursa kardeşçe yürürse hep birlikte aşamayacağı hiçbir engel yoktur.

- Bu barajın inşasını öngörülen tarihten de önce Mart 2014'te tamamladık. Dünyada ilk kez uygulanan bir mühendislik çalışmasıyla deniz altında askılı sistemle inşa ettiğimiz geçtiğimiz Ağustos ayında tamamladık. Alaköprü'den alınacak yıllık 75 bin m3 suyu toplam 107 kmlik boru hattıyla Geçit Köye aktarmış bulunuyoruz. KKTC'nin 50 yıllık içme suyu ve tarımsal suyunu karşılıyoruz.

HENDEK AÇAN TERÖRİSTLERLE BU PROJE YAPILABİLİR Mİ?

- Soruyorum sizlere terörle kimlik siyaseti yapmak suretiyle Allah için bu yatırımlar yapılabilir mi  Sokak aralarına, caddelere, belediyelerin iş makinelerini kullanmak suretiyle, hendek açanlarla millete hizmet gider mi  Soruyorum sizlere. İşte 1 Kasım bunun değerlendirileceği gündür, bunu hatırlatmak istiyorum. Onun için görevimizin ne denli ağır olduğunu bilmeniz lazım.

DİKKAT EDİNİZ...

- Türkiye'yi hizmet siyasetinden uzaklaştırmaya yönelik her çaba, ülkemizin ve milletimizin geleceğine kast eden bir darbedir. Dikkat ediniz. Türkiye ne zaman büyüme, güçlenme, demokraside ve ekonomide sınıf atlama yoluna girmişse, önüne hemen birtakım engeller çıkartılmıştır. Kimi zaman terörle, kimi zaman darbelerle, kimi zaman sosyal çalkantılarla, ülkemiz farklı gündemlere yönlendirilmiş, milli hedeflerinden uzaklaştırılmıştır.

TERÖR SALDIRILARININ ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

- Terör meselesini milletimizin gündeminden, ebediyen çıkarmak için gerçekten samimi bir mücadele verdik. Bu süreçte her türlü riski göze alarak cumhuriyet tarihinin en köklü reformlarını, demokratik hamleleri cesaretle hayata geçirdik. Elbette asırlık sorunları bir anda çözmek mümkün olmuyor. Son bir kaç aydır yeniden yükselişe geçen terör olaylarının, bizi güçlü ve müreffeh Türkiye hedefimizden vazgeçirmeye yönelik olduğunu biliyoruz. Bölgemizde yaşanan kaos ortamından güç alan terör örgütlerinin ülkemizi ve milletimizi hedef alan saldırılarının üstesinden gelecek güce sahibiz, bunu böyle biliniz.

KAÇAK SARAY KADAR BAŞINIZA TAŞ DÜŞSÜN

Karşımızdaki sorun artık siyasi rekabetimizi, farklılıklarımızı bir kenara bırakarak tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkeleri etrafından bir araya gelmemizi zorunlu kılıyor. Türkiye'nin doğrudan halkın oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı sıfatıyla ülkemizin ve milletimizin işte bu birliğinin, beraberliğinin, kararlılığının temsilcisi olmaya çalışıyorum. Yatıyorlar, kalkıyorlar işte bakıyorsun ana muhalefeti kaçak saray, yavru muhalefeti kaçak saray. Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün. Ya ne kaçak sarayı be. Bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı makamının kaçak saray gibi bu tür şeylerle yıpratılması diye bir şey olabilir mi 

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

- Bu proje ile Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir. Artık Türkiye'nin suyu Kıbrıs'a rahmet bereket götürecektir. Kıbrıs'ta şehit düşen babalarımız, amcalarımız ve tüm aziz şehitlerimiz de bu açılışa tanıklık ediyor. Çünkü bizim dinimizde şehitler ölmez. Türkiye siyasi ve milli duruşu ile yürüyoruz. 1 Kasım'a hazır mısınız? Bu ülkeyi kaosa ve istikrarsızlığa sürüklemeye çalışanlara biriz diriyiz demeye hazır mısınız? Birliğe kardeşliğe daima hazır mıyız? Akdeniz'den Van Gölü'ne seslenelim. Bir miyiz? Kıyamete kadar omuz omuza mıyız? Yavru vatan ile birleştirdiğimiz gibi Balkanlar, Ortadoğu ve Asya'ya barış getirmeye hazır mıyız? Bu projeler adalet ve huzur projeleridir.

- KKTC'de 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacağız. Bugün Türkiye, için KKTC için tarihi bir gün. Dünyanın en harika projelerinden bir tanesini hayata geçiriyoruz. Yıllar önce barışı getirdiğimiz KKTC'ye şimdi de hayat anlamına gelen suyu getiriyoruz. Suyun barış içinde can suyu olacağına inanıyoruz. Suyu bir barış projesi olarak Kıbrıs'a getirmek bizim büyük başarıdır. Türkiye müzakere sürecinin de adil ve kapsamlı bir şekilde çözülmesini samimiyetle istemektedir. Kritik dönemi başarı ile tamamlayacağız. Kıbrıs'ın doğalgaz kaynaklarının sadece Rumlara ait olduğunu söyleyenlere sesleniyorum. Bizim gönderdiğimiz su tüm Kıbrıs'a can, barış ve adalet olsun diyoruz.  Eksiğiniz neyse,talebiniz neyse Anavatanınız yanınızdadır. Yüreğimizle, kalbimizle sizin yanınızdayız. Bize doğru ya medet dediğinizde anında oradayız. Canımızla kanımızla, suyumuzla, her şeyimizle oradayız.

AKINCI: TÜRKİYE'YE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ, SUYUNU BİZİMLE PAYLAŞTI

- 2 hafta sonra oylarınızı vereceksiniz. Kıbrıs'ta seçim olduğunda Türkiye bize baktığında bizi bir ve bütün görüyor. Aynı şekilde Kıbrıs'ın Cumhurbaşkanı olarak Türkiye'ye baktığımda hangi görüşten olursanız olun bütün partileri bir görüyoruz.

- Kıbrıs kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kendine yeten bir Kıbrıs yaratılmaya çalışılıyor. Yeni bir teknoloji ile tarihi bir proje hayata geçirildi. Bu projenin sürdürülebilirliği çok önemlidir. Kıbrıs'ın güneyindeki doğalgazda bizim de hakkımız var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz. Onun bu girişmeleri olmasa o bu kadar istemese belki bu kadar yol alınmazdı. Tüm Türkiye ve kurumlarını teker teker teşekkür ediyorum. Türkiye bugün 2.5 milyon mülteciyi barındırıyor. Bu büyük bir alicenaplıktır. Şimdi de bizlere yapmış olduğu katkıların yanında bizimle suyunu da paylaşıyor. Herkese teşekkür ediyorum. Sevgili Anamurlulara canı gönülden teşekkür ediyorum.

ASRIN PROJESİ OLARAK TANIMLANIYOR

Dünya’da ilk kez uygulanan bir sistemde deniz boru hattı ile Anamur’dan Adaya su sağlayacak KKTC Su Temin Projesi’nin tamamlandı. Proje ile KKTC’nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Akdeniz’e döşenen bu boru hattı vasıtasıyla, KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacak.



Türkiye’den KKTC’de yaşayan soydaşlarımızın istifadesine sunulacak suyun yaklaşık 38 milyon metreküpü KKTC’de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu olarak kullanılacak. Geriye kalan 37 milyon metreküpü ise zirai sulama için tahsis edilecek.