Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Türkmenistan'ın tarafsızlığının 20. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Türkmenistan Sanayi ve Ticaret Odasında düzenlenen 'Tarafsızlık Konferansı'na katıldı. Konferans öncesi Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, konuklarını tek tek karşıladı. Ardından toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.


TOPLU GÖÇ OLAYLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Erdoğan konferanstaki konuşmasında, "Uluslararası toplumun ve kuruluşların en fazla sorumluluk üstlenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz. Barış ve istikrarı tehdit eden ihtilaflar ile bu ihtilafların ortaya çıkarttığı belirsizlikler istisnasız tüm ülkeleri etkiliyor. Sivil kayıplar ve toplu göç olayları sebebiyle insani boyutu ön plana çıkan bu ihtilafların uluslararası hukuk ve işbirliği çerçevesinde bir an önce çözüme kavuşturulmasını arzu ediyoruz. Önümüzdeki dönemde karşı karşıya kalacağımız sınamaların üstesinden ancak hep birlikte hareket ederek gelebiliriz"dedi.

"AÇIK KAPI POLİTİKASI TAKDİRLE KARŞILANMIŞTIR"

Türkmenistan’ın, bölgede yaşanan çatışmaları sona erdirmek için en çok çaba harcayan ülkelerin başında geldiğini söyleyen Erdoğan, “Kardeş Türkmenistan'ın izlediği bu politikanın, bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin ortak fayda temelinde işbirliği ruhu ile gelişmesine katkı sağladığını memnuniyetle görüyorum. Açık kapılar politikası Türkmenistan'ın bir diğer önemli atılımıdır. Türkmenistan bu çerçevede tesis ettiği ilişkilerle kendinden emin, bölgesel istikrara katkı sağlayan, uluslararası alanda takdirle izlenen bir ülke konumuna gelmiştir" diye konuştu.

"TERÖRİZMİN YAYGINLAŞTIĞI DÖNEMDE BU KONFERANS ÖNEMLİ" 

Toplantıda dünyanın ihtiyaç duyduğu barış ve güvenlik konularının yanı sıra kalkınmaya yönelik uluslararası işbirliğini de ele alacaklarını belirten Erdoğan, "Güvenlik sorunlarının arttığı, terörizm tehdidinin giderek yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu konferans, zamanlaması bakımından da önemlidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Aşkabat programında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş eşlik ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferans çerçevesinde başta Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov olmak üzere muhataplarıyla ikili görüşmeler yapacak.

Türkmenistan'ın tarafsızlığının en üst seviyede kutlandığı konferansa, çok sayıda ülke ve uluslararası örgüt temsilcisi katılıyor.