Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen panelde önemli açıklamalarda bulunarak, Türkiye-İsraililişkileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan,"Temenni ederim ki, Nisan ayı ortasında tarafların yapacağı görüşmelerle buradan olumlu bir neticeyi sağlayabiliriz." dedi. 

ERDOĞAN'DAN BAĞIMSIZ FİLİSTİN VURGUSU

Bölgemizdeki bir diğer önemli mesele ise İsrail-Filistin ihtilafıdır. İsrail'in işgali ve saldırıları altında yaşam mücadelesi veren Filistinli kardeşlerimizin çektiği acılara hiç bir zaman kayıtsız kalmadık. Bugünde aynı hassasiyetle onların yanındayız. Ortadoğu'da kalıcı barışın sağlanabilmesi için Filistin topraklarında 49 yıldır süren işgalin sona erdirilmesi Başkenti Doğu Kudüs olan egemen ve bağımsız bir Filistin’in kurulması şarttır.

Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı sonrasında Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için İsrail’den beklentilerimizi ifade etmiştik. Başbakan Netanyahu’nun 2013 yılında telefon ederek özür dilemesinin ardından sürece ilişkin görüşmeler başlatılmıştır. Konu ile ilgili sayın Obama’nın özel girişimleri olmuş ve İsrail ziyaretinden dönüşte de kendileri telefonla aramak suretiyle havaalanından kendiler ile görüşmüş ve özür beyanını dinlemiştik. Ve bununa süreç başladı.

TAZMİNAT KONUSUNDA SIKTI OLACAĞINA İNANMIYORUM

Ardından tazminat konusu ile ilgili süreç devam etti. Bu tazminat konusunda da ben her hangi bir sıkıntı olacağına sıkıntı vermiyorum

İstanbul’da gerçeklesen bombalı saldırıda ülkemizi ziyaret etmekte olan 3 İsrailli turistin de hayatını kaybetmesinden duyduğumuz üzüntüsü İsrailli muhataplarımıza ilettik. Yaralılarla ilgili her türlü yardımın sağlanması için kurumlarımızı seferber ettik. Bunu çok samimi söylüyorum DAİŞ’in İstanbul’daki İsrailli turistlere yönelik bir eylem değildir. Aynı şekilde ülkemizin çok daha farklı yerlerinde DAİŞ bu eylemlerini sürdürmektedir. Ve DAİŞ’in bütün örgüt elemanlarına karşı yoğun bir mücadele bizler güvelik güçlerimizle sürdürüyoruz.

İSRAİL'DEN TEŞEKKÜR 

İsrail de sergilenen bu işbirliği için ülkemize teşekkürlerini iletti. Sayın Cumburbaşkanı ile de telefon görüşmesi yaptık. Değerlendirmeyi çok açık net işbirliği merkezli olarak ortaya koyduk.

Önümüzdeki dönemde İsrail ile ilişkilerimizin aramızda tüm sorun alanlarında olumlu ilerlemelerin sağlanmasını temin edecek şekilde gelişmesini belliyoruz. Bu noktada ambargonun kaldırılması çok önemli bir başlıktır. Filistin enerji noktasında çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Günde 4 saat enerji imkanı var.

Bir diğer konu İsrail şunu biliyor, Filstin’de Gazze’de ciddi su sıkıntısı var. Bunu gidermek için gerek denizden su temini yoluyla adım atmak gerekse sondaj yoluyla su teminini sağlamak için girişimlerimiz var. Tekliflerimizi ilgili arkadaşlar İsrail tarafına iletmiş durumda.

Bir diğer önemli adım gerek okul gerek hastane bu konulardaki ihtiyacın giderilmesi konusu. Bir diğer adım ise Türkiye üzerinden yardımların Filistin’e ulaştırılması konusudur.

NİSAN AYINDAKİ TOPLANTI ÖNEMLİ

Temenni ederim ki, Nisan ayı ortasında tarafların yapacağı görüşmelerle buradan olumlu bir neticeyi sağlayabiliriz.