Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’in ilanının 93’üncü yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Respsiyonu’na ev sahipliği yapıyor.Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen resepsiyona, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakanlar, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. 
"İşin uzatılması doğru olmaz"

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, idam tartışmaları hakkında, “Bu işin uzatılması doğru olmaz. Benim şehitlerimin hesabını Avrupa Birliği mi verecek” açıklamasında bulundu.

“Adı Cumhurbaşkanlığı olur, Başkanlık olur fark etmez”

Erdoğan, başkanlık sistemi hakkında gerçekleştirilen tartışmalar ve yeni Anayasa için yapılması planlanan referandum hakkında ise şu açıklamalarda bulundu:

“Milletlim bu adımın arkasında duracaktır. Bahçeli’nin devlet adamlığı yaklaşımını olumlu görüyorum. Adı Cumhurbaşkanlığı olur, Başkanlık olur fark etmez. Görüşmeler ülkemizin geleceği için hayırlı. Buradaki olumlu adımlar milletimizi sevindirecektir. Siyasi partilerin oturup konuşalım demesi olumlu.”

“Haşdi Şabi şu anda Musul'un 80 kilometre kadar güneyinde”

Erdoğan, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin, Irak'ın Musul kentine bağlı Türkmen kenti Telafer'e doğru hareket ettiğine ilişkin, “Konuyla ilgili olarak da ben yetkili arkadaşlarımla da görüştüm. Bizim içeriden aldığımız şu an bilgilerin bunu doğrulamadığını görüyoruz. Konuyla ilgili olarak da ben yetkili arkadaşlarımla da görüştüm. Bizim içeriden aldığımız şu an bilgilerin bunu doğrulamadığını görüyoruz. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Haşdi Şabi'nin şu anda Musul'un 80 kilometre kadar güneyinde olduğuna dair bilgiler geldi ama o bilgilerden sonra biraz daha şartlar değişmiş olabilir ya daha onlar püskürtülmüş olabilir veya ilerlemiş olsalar bile onu ancak belki şimdi alabilirim ama ciddi bir mesafe alacaklarını zannetmiyorum” diye konuştu.
ATATÜRK'ÜN O SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Konuşmasında 15 Temmuz vurgusu yapan Erdoğan, "15 Temmuz'da şehit olanlar İstiklal Marşı'nı tam manasıyla ruhuna sindirmişti. Bu milletin mensubu olmaktan gurur duymalıyız. Ben milletimle gurur duyuyorum. Ne mutlu bizlere ki Rabbim bizleri bu vatanın evladı olarak yarattı" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Milletimiz çok büyüktür, hiç korkmayalım, o esaret ve zillet kabul etmez" sözünü hatırlatarak "Gazi, önce Allah'a, sonra da karakterine esaret yakıştıramadığı bu millete güveniyordu" dedi.
Erdoğan şöyle konuştu:
Hiçbir kazanımımız kolay olmadı. Hiçbir zafer bizlere altın tepside sunulmadı. 29 Ekim1923'te ilan ettiğimiz Cumhuriyetimizde Kurtuluş Savaşı boyunca genci yaşlısı, kadını erkeği ile toprağa düşenlerin eseridir. Cumhuriyeti bir kopuş olarak değil devamlılık olarak görmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti'ni, Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızdaki anlamını bulan devlet geleneğimizin, bu topraklardaki 1000 yıllık varlığımızın son halkası olarak değerlendiriyorum. Aziz milletimin meselenin vatan olduğu her durumda, tıpkı Çanakkale ve istiklal harbinde olduğu gibi canını feda etmeye hazır olduğunu biliyorum.
"15 Temmuz'da şehit olanlar İstiklal Marşı'nı tam manasıyla ruhuna sindirmişti. Bu milletin mensubu olmaktan gurur duymalıyız. Ben milletimle gurur duyuyorum. Ne mutlu bizlere ki Rabbim bizleri bu vatanın evladı olarak yarattı"
"DEMOKRASİNİN KAYMAĞINI YİYENLER..."
"Bu ülkede çobanla sanatçının, amirle memurun, zenginle fakirin oyunun niçin eşit olduğunu o gece herkesin idrak ettiğine inanıyorum. Milletimizin irfanının genişliğine hep birlikte şahit olduk. Milletimizin yıllarca göbeğini kaşıyan adam örneğine olduğu gibi ötekileştirmeye çalışılan kesiminin toplumun asıl omurgasını teşkil ettiğini 15 Temmuz'da anlayamayanın kalp gözü mühürlenmiştir. Demokrasinin lafını edip kaymağını yiyenler ortada yokken milletin bu kesimi demokrasiye sahip çıktı"
'GAZİ, ÖNCE ALLAH'A SONRA BU MİLLETE İNANIYORDU'
"En büyük gücümüz milletimizdir. Bu durum 100 yıl önce de, 93 yıl önce de böyleydi. Gazi Mustafa Kemal, karamsarlığın adeta bir karabulut gibi ülkeye çöreklendiği dönemde ne diyor? 'Milletimiz çok büyüktür, hiç korkmayalım. O esaret ve zillet kabul etmez'. Evet, dünyanın en güçlü ordularına karşı Kurtuluş Savaşı'nı başlattığında en büyük güven kaynağı ne top, ne tank ne cephaneydi. Gazi, önce Allah'a, sonra da karakterine esaret yakıştıramadığı bu millete güveniyordu"
"KİMSEDEN TALİMAT ALMAYA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK"
"Bizim için tehdit unsuru olan, kimseden talimat almaya asla ihtiyacımız yok, tahammülümüz de yok. Herkes konumunu iyi bilecek. Her an Irak ve Suriye'den bizlere tehdit olacak, biz de ses çıkarmayacağız. Yok böyle bir şey. Bu milletin karakterinde böyle bir şey yoktur, bundan sonra da olmayacaktır."
"TÜM KAHRAMANLARI YAD EDİYORUM"
"Bu ülke ve millet her türlü badireyi aşacak güce ve dirayete sahiptir. Bu duygularla Gazi Mustafa Kemal olmak üzere İstiklal ve istikbal mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmetle yad ediyorum. Bin yıldır bu toprakların vatanımız olması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan gazi ve şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Nice bayramlarda Rabbim bize geleceğe yürümeyi nasip etsin"