Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda büyükelçilere verilen iftarda konuştu. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının engellendiği iddialarına ve sonrasında İstanbul'da çıkan protestolar değinen Erdoğan, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur özerk bölgesinde yaşayan kardeşlerimize baskı yapıldı iddiaları kamuoyumuzda hassasiyetlere yol açtı. Medyada dolaşan, büyük bir kısmı da yalan ya da istismar olan bu haberlerden sonra İstanbul'da asla tasvip etmediğimiz olaylar yaşandı. Ülkemize gezmeye, yaşamaya gelen Doğu Asyalı tüm misafirlerimizin can ve mal güvenliği bizim namusumuzdur. İstanbul'da yaşanan provokatif olaylar bize yakışmaz. Provokatörlerin oyununa gelmeyin" dedi.


"İSTANBUL'DA ASLA TASVİP ETMEDİĞİMİZ OLAYLAR YAŞANDI" 

Erdoğan,"Bu ay sonu itibariyle bir Çin seyahatim söz konusu. Ve bu Çin seyahati öncesinde özellikle ülkemizdeki gelişmeler manidardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak dünyanın her köşesinde bizim soydaşlarımız var. Balkanlardan Orta Asya'ya, Kırım'dan Kuzey Afrika'ya her bölgede bütün yaşanan hadiseler bizi doğrudan ilgilendiriyor. Bu çerçevede Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan kardeşlerimize baskı yapıldığı iddiaları kamuoyumuzda hassasiyetlere yol açtı. Bilhassa medyada dolaşan önemli bir bölümünde yalan veya yanlış olan görüntüler ve haberler bu duyarlılığı ister istemez istismara açık hale getirdi. İstanbul'da küçük de olsa asla görmek istemediğimiz, asla tasvip etmediğimiz hadiseler yaşandı. Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki Türkiye, tüm soydaşları ve kardeşleri gibi Çin'deki Uygur Türkleri'nin de sonuna kadar yanındadır. Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan kardeşlerimizle ilgili sıkıntıları en üst düzeyde dile getiriyoruz, getirmeye devam edeceğiz."dedi. 


"PROVAKATÖRLERİN OYUNUNA GELMEYİN" 

Erdoğan, "Ülkemize gezmeye, yaşamaya gelen Doğu Asyalı tüm misafirlerimizin can ve mal güvenliği bizim namusumuzdur. İstanbul'da yaşanan provokatif olaylar bize yakışmaz. Provokatörlerin oyununa gelmeyin" dedi.

"BENİM 'KOBANİ DÜŞTÜ DÜŞÜYOR' İFADEM İLE TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI POMPALANDI"

Erdoğan, "Benim 'Kobani düştü düşüyor.' Bu şekildeki ifademi bambaşka bir noktaya çekilerek adete Türkiye düşmanlığı pompalandı. Ülkemizin barışını ve kardeşliğini gölgelemek isteyen bu tür kampanyalara karşı dikkatli olunmalı" dedi.