Cuhmurbaşkanı Erdoğan Emirgan'da kıldığıBayram namazı çıkışında gündeme dair soruları yanıtladı. ABD'nin PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz sorusuna cevap veren Erdoğan, bu işten rahatsız olduğunu sözlerine ekledi.

İşte Erdoğan'ın o açıklamaları:

Erdoğan: Hepinizin bayramını kutluyorum. Tüm İslam alemine kardeşlik getirmesini diliyorum. 

Bir dayanışmanın başlangıcı olsun. Bu Kurban Bayramı'na çok sıkıntılı bir süreçte girmiş bulunuyoruz. 

1 Kasım'da erken seçime gidecektir. Milletimiz ferasetini ortaya koyarak istikrara kavuşur. 

 - Türkiye Rusya'nın Esed'e verdiği destek için rahatsız olduğunu söyledi. Dün neler konuşuldu?

Rusya ziyaretimiz Moskova Camii'yle alakakalıydı. Burada sayın Putin'in himayesi ve Diyanet İşleri Başkanlığmızın katısı oldu. 

Abbas'la görüşmemizde. Kudüs'te olan hadiseleri konuştuk .

Arından Putin'le dar kapsamlı bir konuşma yaptık. Suriye ve çevre ülkelerde yaşanan olayları konuştuk. Kudüs'te olan olayları masaya yatırdık.

Rusya'nın Suriye'ye bakışında bir netlik göremiyorum. Dışişleri Bakanlarımızın yeni bir çalışma yapmasını söyledik. 

Rusya, İran, ABD ve Türkiye'nin katılacağı bir çalışma yapalım. Burada Esed'siz bir süreç olmalı. Belki geçiş sürecinde Esed'le bir şeyler olabilir. 

350 bin kişinin ölümüne sebebiyet veren birini kabul etmek mümkün değil. Rusya ve İran'ın Esed'e verdiği destekler gizli değil. 

Dün yaptığımız görüşmede kendisine söyledim. Esed kendine butik bir Suriye kurmak istiyor. Şam , Hama ve Humus. Böyle bir yapı kurmak istiyor. 

Ülkedeki güçler buna ne kadar müsade edecek? IŞİD ülkeyi yüzde 35 işgal etmiş durumda. Biz Suriye'yi ortak olarak görüyoruz. Biz güvenli bölgeyi istiyoruz. 

2 milyon mülteci var. Bu insanların ülkelerine dönme talebi var. Sayın Putin'e de bunu ilettim. 

- AB parlemantosunda Türkiye'ye yardım kararı çıktı. 1 milyar Euro gibi bir rakam. Edirne ve İstanbul Otogar'da yaşanan durum için neler diyeceksiniz?

Bu ne zaman uygulamaya girer bilemem. Ama önemli bir adım. Bu sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunu. Biz icrayı görelim. 

Biz başka ülkelerin yaptığı zulmü yapmak istemiyoruz.  

- Cizre'de YSK bazı yerlerde sandıkların taşınmasına karar verildi. 

Taşımalı sistemle karıştırmayalım. Birleştirmedir. 

- ABD YPG'yi terör örgütü olarak görmediğini söyledi. Neler söyleyeceksiniz?

Bunu çok yanlış buluyorum. Bedel ödeyen biziz. DAIŞ, YPG, PYD bunların hepsi terör örgütüdür. ABD'nin bu yaklaşımı bizi üzmektedir. Biz bu terör örgütlerinin elinde onların silahını görünce rahatsız oluyoruz. Sayın Başbakan'ın ABD'de bu konuda görüşmeleri olacak.