Eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın Almanya’ya kaçışının perde arkasındaki nedeni öğrendi. İstihbarat birimlerinin verdiği bilgiye göre, ikili devletin gizli belgelerini de kaçırmış.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Zekeriya Öz’ü Almanya’dan istemesinin ardından darbe savcılarının neden Almanya’ya kaçtığı merak konusu oldu.Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin haklarında yakalama kararı çıkardığı eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara önce Gürcistan’a ardından Ermenistan’a, son olarak da paralel yapının çok güçlü olduğu Almanya’ya kaçtı.

Bir yandan savcılığın kırmızı bülten için hazırlığı sürerken diğer yandan da kaçak eski savcıların kritik isimler olması nedeniyle istihbarat birimleri tüm irtibatları mercek altına aldı. İstihbarat birimleri tarafından izlerinin bulunmasıyla ilgili de çalışma başlatıldı. 

GARANTİ PEŞİNDE 

Öz ile Kara’nın firar etmeden önce görüştüğü kişiler, attıkları tüm adımlar takibe alındı. Öz’ün devletin gizli belge ve bilgilerini de yanında götürdüğü öğrenildi.Öz’ün özellikle hükümete karşı kullanılabilecek belgeleri Türkiye’ye iade edilmemesi karşılığında Alman istihbarat birimleriyle paylaşacağı değerlendiriliyor. 

ALMANYA KORUYOR

Almanya, paralel yapıyı Türkiye'ye karşı tavırlarından dolayı koruyor. Örgüte bütçeden pay verildiği de Merkel hükümeti tarafından itiraf edildi.

Paralel yapının son dönemlerde Türkiye karşıtı politika izleyen Alman hükümeti tarafından adeta korunduğu ortaya çıktı. Almanya Sol Parti’den Dr. Gregor Gysi’nin paralel yapıya yönelik soru önergeleri bunu kanıtladı. 

İTİRAF ETTİ 

29 Eylül 2011 tarihli soru önergesinde “Gülen cemaati ile Alman kamu kurum ve kuruluşları arasındaki bağlantıların sorulduğu önergeye verilen cevap skandal itiraflar içeriyor ve çok kritik sorulara cevap verilemediği dikkat çekiyor. Merkel hükümeti tarafından verilen cevapta Gülen örgütünün Alman istihbarat örgütleri tarafından izlenmediği, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin Türkiye’de ‘Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’ gibi Gülen örgütüne bağlı sivil toplum kuruluşlarıyla iletişimde olduğu, ve örgütün bütçeden para aldığı ifade ediliyor.

ÖRGÜTE PARA AKTARIYOR

Alman hükümeti paralel yapıyı ‘dini temelli organizasyon’ olarak aklayıp iddia edilen faaliyetlerde bulunduğuna ilişkin hiçbir kanıt bulamadıklarını söylüyor. Paralel yapının Almanya’daki ‘Pangea Wettbewerb’ adlı bilim olimpiyatlarını övüp bu yarışmanın Eğitim Bakanlığı tarafından desteklendiğini de itiraf ediyor.