Başbakan Ahmet Davutoğlu A Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.Cizre'deki olaylarla ilgili güvenlik güçlerinin gerekli temizliği yapana kadar operasyonları sürdüreceğini belirten Davutoğlu, HDP heyetinin Cizre'ye girme yönündeki girişimleri ile ilgili ise herkesin kamu düzenine uymak zorunda olduğunu söyledi.

Yaşanan gelişmeler sonrasında Öcalan ile görüşülecek bir durum olmadığını da belirten Davutoğlu, Demirtaş'ın söylemlerini ise 6-7 Ekim benzeri kışkırtmalar olarak değerlendirdi.
Davutoğlu Dağlıca saldırını maç sırasında öğrenmesi sornasında kendisine yöneltilen eleştirilerle ilgili ise, olayı teyit eder etmez stadı terkettiğini belirtti.

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle;

ÖNCELİĞİMİZ KAMU DÜZENİ

Bütün şehirlerimizde terör örgütlerine yönelik operasyonlar düzenledik. Vatandaşımızın can güvenliğini sağlamak devletin birinci görevidir. Cizre'de ve Silvan'da yapılmak istenen de kamu düzenini bozmaktı. Bugün istismar eden HDP'liler gerçekten özgürlükleri savunacaksa öncelikleri kamu düzeni olmalıdır. Damlarda keleşlerle bekleyen birileri varsa ona mutlaka dokunulacak.

“HDP HEYETİNE İZİN VERİLMEYECEK”

Hangi heyet olursa olsun kamu düzenine uymak zorundadır. Cizre'de talimatımız çok açık ve net! Her türlü tedbiri alın halka hiçbir zarar gelmesin. Ama mayınları temizleyeceksiniz, hendekleri kapatacaksınız ve kimse ellerinde silahlarla damlarda duramayacak.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK?

Güvenlik güçleri sokaklarda metre metre ilerliyor. Mayınlar temizlenip hendekler kapatıldıktan sonra ve silahlar teslim edilince bu tür tedbirlere artık ihtiyaç kalmaz.

BURASI SURİYE DEĞİL

Burası Suriye değil öyle herkes kafasına göre kanton ilan edemez. Bir tek Cizrelinin gözünden yaş dökülmesini istemeyiz. Cizre bizim gözümüzün bebeğidir ve korunacaktır. Ancak bölgede eşkiyaya göz yumulmayacaktır.

KUZEY IRAK’A HAVA HERAKATI

Kuzey Irak'a gerçekleştirilen hava operasyonunda PKK'nın mühümmat ve karargahları hedef alındı. Bölgede alan hakimiyetini kaybetmiyoruz. İstihbaratın belli alanlarda koordineli şekilde yürütttüğü çalışmalarda pek çok olay engelleniyor ama kamuoyu bunu duymuyor.

SİVİL KAYIPLARI PKK’NIN SALDIRILARI YÜZÜNDEN

Dağlıca'da asker bölgede mayın olduğunu biliyor ve bunu temizlemek için yola çıkıyor. Ancak bu mayınların hangi metrede olduğu bilinmiyor. Önemli olan bu istihbarat bilgisine sahip olmak ki bu bizde var. Güvenlik güçlerimiz çok zor koşullarda görev yapıyor. Bizim operasyonlarımızda çok şükür sivil kayıp yok. Onun dışında tüm sivil kayıplar PKK'nın saldırıları sonrasında yaşandı.

Gübreden daha kolay yöntemlerle yapılan silahlar var. Gübre, çivi, mutfak tüpü ile bu bombalar rahatlıkla yapılabiliyor.

Cizre'de istihbarat var. 91 kişi için arama kararı çıkartıldı ama daha önceden hazırlanmış tuzaklarla güvenlik güçlerine bir karşı koyma var.

ŞEHİT HABERİNİ MAÇ ESNASINDA ALDIM VE STADI TERK ETTİM

Şehitler konusundaki hassasiyetimi herkes bilir. Bu haberi aldığımda eğlence gibi görülen bir faaliyetin içinde yer almayacağı mı da herkes bilir. Daha önce şehit haberleri olduğu için Letonya maçına gitmemiştik.

Hergün hangi operasyon yapılacağı her sabah önüme konulur. Ama o perasyonlarda şehit olduğu bilgisi olay anında gelir. Bu operasyon başarılı bir şekilde sürerken bu talihsiz olay geldi. İçişleri bakanımız Hakkari'de bir takım olumsuz gelişmeler var dedi. Teyit edildiği anda kalktım ve çıktım. Ancak teyit almadan çıksaydım bu seferde Başbakan ne oldu da çıktı diye spekülasyon yapacaklardı.

ÖCALAN İLE GÖRÜŞMEYİ GEREKTİRECEK DURUM YOK

Teröre karşı verdiğimiz mücadele kendi doğası içinde yürütülüyor. İmralı ile görüşmemizi gerektiren bir durum yoktur. Bundan önce İmralı ile yapılan görüşme silahların bırakılması ile ilgili idi.

MHP SIKIYÖNETİME MERAKLI

MHP sıkıyönetimi çok meraklı ama biz de demokrasiye çok meraklıyız. Operasyonlar dışında hayat normal. Sıkıyönetim ilan etsek terör menun olur.

DEMİRTAŞ 6-7 EKİM'İN AYNISINI YAPMAYA ÇALIŞIYOR

HDP niye Cizre'ye değil de Kandil'e yürümüyor. Demirtaş 6-7 Ekim'de ne yaptıysa aynısını yapmaya çalışıyor. Aynı kışkırtıcı dili kullanıyor. Ama biz buna asla müsade etmeyeceğiz. Yani tesadüf değil Cizre'nin Silvan'ın seçilmesi...
İNSANLIĞA SIĞMAZ

İki polis için bu operasyonlar yapılır mı cümlesi insanlığa sığmaz. O yüzden hiçbir şekilde bunları normal göremeyiz.

KILIÇDAROĞLU'NA GEREKLİ BİLGİYİ VERDİM

Kılıçdaroğlu ile Çankaya'da görüştük ve ben tüm bilgileri kendisine verdim. MHP bizden bilgi talep ederse veririz. Meclis üzerinden bir olağanüstülük algısı oluşturmak doğru değil.

CEZAYI HUKUK DEVLETİ VERİR

Türkiye demokratik hukuk devletidir. Cezayı demokratik hukuk devletlerinde hukuk verir. Bütün vatandaşlarımıza provokatif eylemlere katılmamaları yönünde çağrıda bulunuyorum. Kamu binları, parti binaları ve basın binaları hiçbir şekilde ihlal edilemez. Hiçbir kimsenin sokaktan bu anlamda medet ummaması lazımdır. Herkesin katılacağı barış yürüyüşü şeklinde bir teklif gelmişti bugünlerde böyle bir çalışma içerisinde olduklarını biliyorum.

GEREKLİ CEVAP VERİLDİ

Suriye'den gelen kurşun sonrası bir askerimizi şehit olması sonrasında angajman kuralları çerçevesinde gerekli cevap verildi.

AK PARTİ'DE YÜKSELİŞ VAR

12 yıllık istikrarı gerçekleştiren Ak Parti'ye yönelik anketlerde bir yükseliş var. Ağır başlı bir kongre yürüteceği ve inşallah erken seçim süreci çerçevesinde bütün partilere propanaganda ve vatandaşımıza güvenilir ortamlarda oy kullanma imkanı vereceğiz.