Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz hemen hemen her gün ya da haftanın birçok günü koalisyon içinde DAEŞ'e karşı hava operasyonu düzenliyoruz. Ancak bu yeterli değil. Biz bunu gözlemliyoruz. Şimdi biz müttefiklerimize aylardır önerdiğimiz gibi, yine güvenli bölgeye sahip olmayı ve DAEŞ'i sınırlarımızdan uzağa itmeyi öneriyoruz" dedi.


Davutoğlu, "CNN International" kanalında gazeteci Christiane Amanpour'un sorularını yanıtladı.

Terör örgütü DAEŞ tarafından üstlenilen Rusya'ya ait yolcu uçağının Mısır'da düşürülmesiyle ilgili soru üzerine Davutoğlu, bunun insanlığa karşı işlenmiş büyük bir suç olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Bu sadece Rus uçağına değil, hepimize yönelik bir saldırıydı" diye konuştu.

Krizlerin belirli bir ülke ya da bölge içinde çözülememesi halinde diğer ülkelere yayılmasını engellemenin güç olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Bu nedenle şimdi, birlikte hareket etmek için doğru zaman" ifadesini kullandı.

DAEŞ'E KARŞI KARA OPERASYONU
Davutoğlu, "Türkiye'nin Suriye'de DAEŞ'le mücadele için kara operasyonu düzenleyip düzenlemeyeceğine" ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:

"Kara gücü, hep birlikte konuşmamız, paylaşmamız gereken bir durum. Hava ve kara operasyonu olmak üzere bütünleşmiş bir stratejiye ihtiyacımız var. Ancak Türkiye tek başına tüm yükü üstlenemez. Eğer koalisyon ve çok iyi bütünleşmiş bir strateji varsa, Türkiye her anlamda rol almaya hazırdır".

"Kara operasyonu da dahil mi?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Evet, elbette. Bütünleşmiş bir stratejiye ihtiyaç var. Aksi takdirde, DAEŞ'e karşı karadan operasyon düzenlerken sahada güç boşluğunun devam etmesi, DAEŞ'in yerine başka bir terörist grubun ortaya çıkmasına sebep olur. Suriye krizini kapsamlı şekilde çözmeliyiz" yanıtını verdi.

Davutoğlu, "Suriye'de krizin çözümünde daha çok rol alma noktasında Türkiye'nin şartının, ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e de karşı durması olup olmadığına" yönelik sorusunu, "Evet. Bu problemi ve boşluğu yaratan tüm rejimler ve gruplara karşı (durma)" diye yanıtladı.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz hemen hemen her gün ya da haftanın birçok günü koalisyon içinde DAEŞ'e karşı hava operasyonu düzenliyoruz. Ancak bu yeterli değil. Biz bunu gözlemliyoruz. Şimdi biz müttefiklerimize aylardır önerdiğimiz gibi, yine güvenli bölgeye sahip olmayı ve DAEŞ'i sınırlarımızdan uzağa itmeyi öneriyoruz".