Yine “Yüzde 52″ vurgusu yapan Erdoğan “Halkın yüzde 52′sinin oyuyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nın, Cumhurbaşkanlığı makamının tartışma konusu yapılmasını doğru bulmam. Bu, milli iradeye saygısızlık olur. Milli iradeye saygı, yüzde 52′ye de saygı göstermeyi gerektirir” dedi.

ERKEN SEÇİM OLUR MU?

Erdoğan “45 günlük süreçte sürpriz olabilir mi?” şeklindeki bir soruya ise “Her şey tabii mecrasında cereyan ederse, koalisyon yapılırsa, problem olmaz. Ama diyelim ki seçimlerden birinci çıkan parti bunu başaramadı, ikinci çıkan da hükümeti kuramadı… Böyle bir durumda, anayasa gereği, tekrar sandığa gitmek kaçınılmaz olur. Ben buna ‘erken seçim’ değil, ‘tekrar seçim’ diyorum. Zira ülkenin hükümetsiz kalması düşünülemez. Ülkemizin yatırımlarının, uluslararası ilişkilerimizin kesintiye uğramaması açısından da belirsizlik uzun sürmemeli, hükümet bir an önce kurulmalı.” diye cevap verdi.

SEÇİM ADİL Mİ?

Seçim barajı tartışmalarına yönelik ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ” Ben Başbakanlığım dönemimde, bu konudaki düşüncelerimi çok açık biçimde söyledim. Barajın yüzde 5′e düşürülüp daraltılmış bölge sistemine geçilebileğini ya da barajın tamamen kaldırılıp dar bölge sisteminin benimsenebileceğini belirttim. Mesela mevcut sistemde, Ankara’da 116 bin oyla bir milletvekili seçilirken, Bayburt’ta ise 27 bin oyla, Tunceli’de 32 bin oyla bir milletvekili seçiliyor. Manisa’da 112 bin oy, Kilis’te 39 bin oy yeterli olabiliyor milletvekili seçilmek için. Dolayısıyla mevcut sistemin de tümüyle adil olduğu söylenemez.” yorumunda bulundu.

BAYKAL’LA NEDEN GÖRÜŞTÜ?

Erdoğan Deniz Baykal ile görüşmesine ilişkin ise “Bu hususta görüşmem gereken, söyleyecek sözü olan, istifade edilebilecek herkesle tabii ki görüşürüm. Yemin törenleri sanırım ayın 24′ü 25′i gibi biter. Meclis Başkanlık Divanı’nın belirlenmesi akabinde görevlendirme yapılır. Net söyleyeyim, siyasi ahlakım gereği, önce en fazla oyu olan siyasi partinin genel başkanını görevlendiririm. Gelişmeleri hep beraber göreceğiz. O kuramaz ise yine siyasi ahlakım gereği, görevi bu kez de en fazla oy almış ikinci partinin genel başkanına veririm. Malum o noktada 45 günlük bir süreç var. İnşallah uzamaz. Sandık
koalisyonu işaret etmiş, herhangi bir partinin tek başına iktidar olabilmesine izin
vermemiştir.” dedi.

BAHÇELİ VE KILIÇDAROĞLU VE DEMİRTAŞ İLE GÖRÜŞECEK

Erdoğan hükümeti kurma görevini AKP’ye vermeden önce tüm liderlerle görüşmek istediğini açıkladı. Erdoğan “Her birini ayrı ayrı davet edip sürece ilişkin görüşlerini almak istiyorum. Programıma bakacağım. Bu görüşmelere yemin töreninden önce de başlayabilirim. Dolayısıyla kendilerini önümüzdeki hafta davet edebilirim.” diye konuştu.