Türkiye, Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerinin oruç tutmaları ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberleri üzüntüyle karşıladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberlerin kamuoyunda üzüntüyle karşılandığı bildirildi.

Türkiye'nin Çin'in toprak bütünlüğüne, istikrarına, huzur ve güvenliğine önem atfettiği belirtilen açıklamada, haberlerden ‎duyulan derin kaygının Çin'in Ankara Büyükelçisi'ne de iletildiği kaydedildi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği ve Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları oruç yasağına tepki göstermiş, oruç yasağına uymadığı gerekçesiyle öldürüldüğü öne sürülen Uygur Türkleri için Türkiye'nin birçok yerinde gıyabi cenaze namazı kılınmıştı.

Çin'in kuzeybatısındaki Uygur Özerk Bölgesi'nde ramazan ayı boyunca memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutmasının yasak olduğu açıklanmıştı. Çin'de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında  Uygur Özerk bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler, eyalette "güvenlik gerekçeleri" nedeniyle bağımsız çalışmalarda bulunamıyor.

Çin'deki 56 etnik azınlıktan 10'u Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar), Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, genelde yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor.