7 Haziran milletvekili genel seçimleri sonrası kendilerini AK Parti'ye karşı yüzde 60 blok olarak tanımlayan ve hükümeti CHP-MHP ve HDP'nin bir araya gelerek kurması gerektiğini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli'nin "Yüzde 60'lık blok boş laf" demesiyle bloğun da çöktüğünü görmüştü. Ardından da Meclis Başkanlığı seçiminde yine bloktan söz eden CHP, MHP'nin hiçbir şekilde HDP'nin yanında olmadığını bir kez daha görerek Deniz Baykal'ı başkan yapamamıştı. Ancak blok ve 'dönüşüm' söyleminde ısrar eden CHP şimdi de RTÜKbaşkanlığı için aynı yolu izliyor.

CHP VE HDP, MHP'YE İTİRAZ ETTİ AMA...

AK Parti'nin tek başına hükümet kurma çoğunluğunu kaybetmesiyle 9 üyesi bulunan RTÜK üyeliğindeki 5 üye kontenjan sayısı 4’e düşerken, AK Parti’den boşalan 1 üyelik ise yapılan seçim sonrasında MHP’ye geçti. Böylece AK Parti RTÜK'deki çoğunluğunu kaybetti ve dağılım 4 AK Parti, 2 CHP, 2 MHP ve 1 HDP şeklinde oldu. MHP önceki dönemde 1 üyeliği bulunurken genel kurulda gerçekleşen seçimde AK Parti'nin desteğini alarak üye sayısını 2'ye çıkarmış oldu. Tabi bu seçime CHP ve HDP'den sert itirazlar geldi. İlerleyen günlerde de bu konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söylediler.

CHP'DEN, MHP VE HDP'YE DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK TEKLİFİ

CHP her ne kadar seçime itiraz etse de MHP'den RTÜK Başkanlığı için destek bekliyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) 22 Temmuz Çarşamba günü başkanlık seçimi var. Adaylardan herhangi birinin başkan seçilebilmesi için 5 oya ihtiyacı var. CHP Ali Öztunç'u, MHP Esat Çıplak'ı aday gösterirken, AK Parti'nin adayının ise İlhan Yerlikaya olacağı gelen bilgiler arasında. CHP'nin başkan adayı Ali Öztunç, MHP ve HDP'ye 'dönüşümlü başkanlık' teklifinde bulundu. Öztunç teklifi resmi olarak yaptıklarını belirterek, "Başkanlığı CHP yapar, MHP başkanvekilliği görevini üstlenir. Sonra MHP başkanlık görevini alır" açıklamasında bulundu.

MHP, HDP'NİN OLDUĞU HİÇBİR YERDE YOK

CHP'nin bu teklifine MHP'den herhangi bir cevap yok, olsa da olumsuz olacağı yönünde. Çünkü, hükümet kurma günlerinde CHP'nin yüzde 60'lık blok söylemiyle MHP'ye teklifte bulunan CHP'ye 'olumsuz' yanıt verilmişti. HDP'nin olduğu hiçbir yerde olmayacaklarını söyleyen MHP'nin RTÜK için yapılan teklife de olumsuz baktığı ve CHP'nin planladığı bloğun kurulmadan çöktüğü kulisler arasında yer alıyor.

Öte yandan MHP'li üye Arif Fırtına'nın kendisinin seçilmesine karşı çıkan 2 siyasi parti ile birlikte hareket etmesinin mümkün olmadığı öngörülüyor. Esat Çıplak'ın da, Bahçeli'nin duruşuna aykırı bir duruş sergilemeyeceği tahmin ediliyor. Ama CHP, MHP'nin oyunu alabilmek için her türlü girişimde bulunuyor.