Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya’nın yüksek tirajlı ana akım gazetelerinden La Stampa’ya verdiği demeçte, Rusların Suriye’deki hava saldırılarını yoğunlaştırmak için Cenevre müzakerelerini "sis perdesi" gibi kullandığını söyledi.

Çavuşoğlu, İtalyan gazetesine, Türkiye,Suriye krizi, Rusya’nın Suriye krizindeki tutumu ve göçmen krizi gibi başlıca konuları değerlendirdi.

'EN BÜYÜK ENGEL RUSYA'

Gazetedeki röportaj haberde, "Suriye krizinin çözümündeki en büyük engel nedir?" sorusunun cevabının Çavuşoğlu’na göre, "Şüphesiz Rusya" olduğu dile getirilirken, Türkiye’nin geniş kapsamlı iş birliği mesajına hazır olduğu, bununla birlikte sınırlarının nasıl kontrol edileceğine dair ders almaktan yorulduğu ifadeleri de yer aldı.

“Rusya sorunun tarafı mı, çözümün tarafı mı?” şeklinde yöneltilen soruya da Çavuşoğlu, Rusya’nın eylül ayında “DAEŞ ile mücadele ediyorum” bahanesiyle Suriye’ye girdiğini anımsatarak, “O tarihten bu yana rejim, muhaliflere ve sivillere yönelik saldırılardan başka bir şey yapmadı. 7 bin 750’nin üzerinde saldırı, yüzde 89 oranında muhalifleri ve sivilleri hedef aldı. Sadece bu değil, Ruslar, Suriye’deki hava saldırılarını yoğunlaştırmak için Cenevre müzakerelerini de bir 'sis perdesi' gibi kullandılar. Okulları, pazarları, hastaneleri, halka yönelik yerleri hedef alıyorlar. İşte bu nedenle siyasi süreç Cenevre’de tutuklanmıştır. Bütün bu saldırılara baktığınızda, en yalın haliyle bunların süreci baltalamak için olduğunu görebilirsiniz” diye yanıt verdi.

Suriye’de sivillere yönelik Rus bombardımanları

Tüm diplomatik çabalara rağmen Rusların ve rejimin, askeri operasyonlarını ileriye taşımayı sürdürdüğüne vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, “Sivillerin öldürülmesi durdurulmalı, şehirlerdeki kuşatmalar kaldırılmalı, insani yardım başlamalı. Eğer Suriye’deki insani krizi durdurmak, barışa fırsat vermek istiyorsak, BM ve BMGK üyeleri, Rusya’nın saldırganlığını frenlemeli. Uluslararası toplum, BMGK’nın insani yardımlara yönelik 2254 No'lu kararını sağlamak için Rusya üzerinde baskı kurmalı” diye konuştu.