Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye - Belçika üçlü bakanlar toplantısında Belçika'yı eleştirerek, "PKK’yı DAEŞ’ten farklı tutup ona tolerans göstermek, ya da DHKP-C gibi terörist örgütlere müsamaha göstermek çifte standarttır. Bizim de arzumuz, bu teröristler konusunda aynı hassasiyetin gösterilmesi ki Belçika’da da bunların cezaya çarptırılması gerekiyor" dedi.
TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, Belçika ve Türkiye arasında suçluların iadesiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye’nin bugüne kadar adi suçlular ve yabancı terörist savaşçılar konusunda Belçika’nın taleplerini yerine getirdiğini hatırlattı. Çavuşoğlu, "İşbirliğimiz sayesinde bin 222 yabancı savaşçıya ülkeye giriş yasağı koyduk. 60’a yakın yabancı savaşçıyı da Belçika’ya iade ettik. Hatta Fransa’daki saldırıları bizim iade ettiğimiz yabancı savaşçıların gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Bu konuda işbirliğimiz var" dedi.
PKK'YA TOLERANS ÇİFTE STANDART
Belçika’nın adi suçluların iadesi konusunda gerekli hassasiyeti gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, "Fakat PKK ve DHKP-C konusunda aynı hassasiyeti gösterdiğini söyleyemeyiz. Polisin en son 2014’te yaptığı (Belçika) operasyonların daha yargıya yansımadığını görüyoruz. Hiç kimsenin iç işlerine karışmak istemeyiz. Ama teröristler ve terör örgütlerine karşı çifte standarttan uzak durmak lazım" diye konuştu. Çavuşoğlu, Belçika mahkemelerinin yabancı terörist savaşçılar konusunda kısa sürede kararlar aldığına işaret ederek, şunları söyledi:
"Bunları memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim de gözaltına aldığımız, tutukladığımız çok sayıda yabancı terörist savaşçılar var. Ama PKK’yı DAEŞ’ten farklı tutup ona tolerans göstermek, ya da DHKP-C gibi terörist örgütlere müsamaha göstermek çifte standarttır. Bizim de arzumuz, bu teröristler konusunda aynı hassasiyetin gösterilmesi ki Belçika’da da bunların cezaya çarptırılması gerekiyor. Müsamaha yapılmaması gerekiyor."
BELÇİKALI BAKAN ELEŞTİRİYE YANIT VERDİ
Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, toplantıda PKK, DHKP-C gibi terör örgütlerinin faaliyetlerine değindiklerini belirterek, "Belçika’da terör faaliyetleriyle ilgili kanıtların net bir şekilde toplanması gerektiğinden usuller uzun oluyor ve bu yapılırken hukukun üstünlüğünün de gözetilmesi gerekiyor. Tüm ülkeler olarak vatandaşların terör saldırılarından korunması ile bireysel hak ve özgürlükler, özel hakların gizliliği konularında bir denge gözetmeye çalışıyoruz" diye konuştu.