Geçici hükümette yer alacak HDP'li bakanların devletin gizli bilgilerine ulaşması, kadrolaşması, HDP'li belediyelerde olduğu gibi örgüte yakın isimleri kritik görevlere getirmesi ve MGK toplantılarına katılmasını önlemek için düğmeye basıldı.

Bu kapsamda, iki formül üzerinde duruldu. Bir süre önce uygulamadan kaldırılan"devlet bakanlığı"nın mevcut sistem içinde, yasaya gerek olmadan tekrar uygulanıp uygulanamayacağına bakıldı. Ancak 2011 yılında yapılan değişiklik ile devlet bakanlığı kaldırıldığı için bunun mümkün olmadığı görüldü.

SIZMALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Bunun üzerine ise "içi boşaltılmış bakanlık" yöntemi gündeme geldi. HDP'li bakanlıklara icracı bakanlık verilecek ancak bu bakanlığın görev ve yetkilerinin mümkün olduğu kadar başka bakanlıklara devredilmesi sağlanmaya çalışılacak. Seçim hükümeti döneminde HDP'li bakanların atama yaparak devlete sızmalarının da önüne geçilecek. Üçlü kararnamelerde Cumhurbaşkanı ve Başbakan imzası gerektiğini üst düzey atama yapılması mümkün olmayacak. Bu kararnamelere başbakan imza atmayacak. Ancak bakanın onayı ile yapılan atamalar için de önlem alınacak. Çıkartılacak bir genelge ile tüm atamalar başbakan onayına bağlanacak. 

TEZKERE SIKINTISI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Kuzey Irak ve Suriye'de operasyon yapmasına olanak tanıyan tezkeresinin süresi 2 Ekim 2015 tarihinde sona erecek. Geçici hükümette HDP'li bakanların tezkereye imza atmaması halinde ortada boşluk oluşacak. Bu engelin aşılması için geçici hükümet kurulana kadar tezkerenin mev - cut Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması planlanıyor. 

1 KASIM'DA SEÇİM

Başbakan Davutoğlu MKYK toplantısında, "Ben seçimlerin 1 Kasım'da yapılmasını isterim" dedi. Seçimlerin 1 Kasım'da yapılması halinde milletvekili aday listelerini kongreden sonra yeni yönetim yapacak. Üç dönem kuralı ile ilgili kurulan komisyon hızla çalışmalarını tamamlayacak. Son karar kongreye ait olacak. Tüzük değişikliği oylanıp karara bağlanacak.