Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un; Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden başta PKK, DAEŞ ve PYD olmak üzere terör örgütlerine karşı daha etkin bir mücadele konseptinin başlatılacağına ilişkin verdiği güçlü mesajlar Ankara'nın siyasi ve diplomatik çevrelerinde en fazla üzerinde durulan konular arasında yer aldı.

Siyasi ve diplomatik çevrelerde, Ankara'nın Suriye ve Irak kaynaklı ulusal güvenliğini tehdit eden gelişmeler karşısında ''Bıçak kemiğe dayanmaya başladı. Türkiye, dirayetini ortaya koyacak'' mesajını verdiği yorumları yapıldı. Bunun somut anlamı, Türkiye’nin sınırının ötesinden gelen tehditlerin kaynağına yönelik etkili hava harekatlarına yöneleceği anlamını taşıyor.

SURİYE'DEKİ KIRMIZI ÇİZGİLER

Türk Silahlı Kuvvetleri, 40 gün süren başarılı bir askeri operasyonun ardından PKK’nın Türkiye’ye giriş ve kaçışlarında kullandığı Hakkari'deki Doski Vadisi ile bu vadi etrafındaki Oramar ve İkiyakalar'daki üslenme bölgelerini temizleyerek kontrol altına aldı.

Gelişmelerin ortaya koyduğu sinyaller, Türkiye'nin PKK ve uzantısı PYD ile DAEŞ terör örgütlerine karşı sınır ötesinde etkili ve kapsamlı hava operasyonlarına hazırlanıldığı yönünde. Suriye'deki Cerablus bölgesinin DAEŞ'ten temizlenmesi ancak boşluğu PYD'nin doldurmaması Türkiye’nin stratejik hedefi.  TSK; Fırat’ı aşma girişiminde bulunarak Cerablus’a yönelen PYD güçlerini 3 kez vurarak bu konudaki kararlılığını ortaya koymuştu.
 
ORTAK HAVA HAREKATI

Ankara'da; Rusya’nın Suriye’deki etkisinin ardından Türkiye ile ABD arasında DAEŞ'e yönelik ortak hava harekatı konusunda bazı mutabakatların sağlandığı da konuşuluyor.
 
ABD’nin üstün savaş yeteneğine sahip F-15 jetleri ile Doğu Akdeniz'de 4 savaş gemisinin Türkiye'nin savunmasına takviye için NATO görevine başlaması dikkat çekici. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın, Cuma ve cumartesi günleri Adana ile Diyarbakır'da hava birliklerini denetlemesi de not edilen gelişmeler arasında yer aldı.
 
DİRAYETLE HAREKET EDİYORUZ

Bu gelişmeler çerçevesinde 9 Kasım'da Ankara'da devletin zirvesinden verilen üç mesaj dikkat çekti:
 
1* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 77. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, ''Gazi Mustafa Kemal, bu milletin en zor zamanında liderlik ettiği istiklal ve istikbal mücadelemizi başarıya ulaştırmıştı. Biz de bugün, ülkemizde ve bölgemizde yaşanan olaylar karşısında aynı dirayetle hareket ediyoruz, etmeye devam edeceğiz'' vurgusunda bulundu.
 
TARİHİ YÜKSELİŞ SÜRECEK

2* Başbakan Ahmet Davutoğlu ise mesajında ''Milletimiz, Cumhuriyetimize ve demokrasimize sahip çıkmaya devam edecek, Türkiye Cumhuriyeti bütün engellemelere rağmen tek yürek halinde tarihi yükselişini sürdürecektir'' ifadesini kullandı.
 
TÜRKİYE'NİN VARLIK MESELESİ

3* Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise Bakanlar Kurulu toplantısından sonra şu açıklamada bulundu:
 
''DAEŞ ile mücadeleye gelince Türkiye 20 Temmuz'dan sonra çok zor bir süreç yaşıyor. Üstün bir koordinasyon ile mümkün olduğu kadar etkin bir şekilde geçiriyoruz. Bu tehdit sadece Türkiye sınırlarındaki tehdit değildir. Suriye, Irak gibi yönetilemeyen iki ülkeden bahsediyoruz. Özellikle Suriye'de örgütlerin cirit attığı bir coğrafya söz konusu. Diyebiliriz ki Suriye bir örgütler konfederasyonu haline dönüşmüştür. DAEŞ başta olmak üzere bir çok örgüt Türkiye'yi doğrudan doğruya tehdit altına almak istemektedirler. Türkiye DAEŞ'e ve diğer bütün tehdit oluşturan bütün terör örgütlerine karşı kendi sınırlarımızda ve dışında mücadelede kararlıdır. Tehdit etmesine müsaade etmeyecektir. Bu Türkiye'nin varlık meselesidir. Türkiye üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirecektir. Bu örgütlerin Türkiye'ye  doğrudan tehdit oluşturmalarını önleyecek girişimlerde bulunacaktır.''