YSK’nın kesin seçim sonuçlarını açıklamasıyla gözler geçen seçimin üzerine en çok polemik yapılan yerleri olan İstanbul Boğazı’na bakan yalıların bulunduğu mahalleler ile ‘beyaz Türkler’ yakıştırmasına maruz kalanların yaşadığı Etiler, Ulus ve Nişantaşı civarında atılanoylara döndü.


BAHÇELİ ''ŞEREFSİZLER'' DEMİŞTİ

7 Haziran seçimlerinin ardından yaptığı değerlendirmede MHP lideri Devlet Bahçeli bu bölgelerde HDP’ye oy atan vatandaşları,“Boğazda yalılarda viskisini yudumlayıp oyunu HDP’ye veren şerefsizler” diyerek suçlamıştı.

Boğaz’da Bebek, Arnavutköy, Kuruçeşme mahalleleri ile Etiler, Ulus, Nisbetiye ve
Nişantaşı’nı da içine alan Teşvikiye mahallelerinde sandığa gidenlerin sayısı arttı.




HDP VE MHP KAN KAYBETTİ

1 Kasım sonuçları, 7 Haziran’a göre MHP ve HDP’nin aleyhine çıktı. HDP’nin bu mahallelerden aldığı oy ‘Türkiyelileşme’ hamlesinin en önemli adımlarından biri olarak görülüyordu. Bu mahallelerdeki seçmenlerin bir bölümünün barajı geçirmek için HDP’ye oy attığı yorumalrı yapılıyordu. 1 Kasım’da bu mahalleler ve çevrelerindeki bölgelerin neredeyse tamamında hem MHP hem de HDP’nin oyu yüzde 20 ile 40 arasında düştü. Sahildeki Kuruçeşme’de 146’dan 89 oya düşen MHP’nin kaybı yüzde 40 oldu.

YÜZDE 31'LİK ŞOK DÜŞÜŞ

Bölgenin en güçlü partisi olan CHP’nin yanı sıra AK Parti de bu mahallelerin tamamında 7 Haziran seçimlerine göre oyunu arttırdı. Yani bu kez “yalılarının bahçesinden viskilerini yudumlayarak boğazı seyredenler” daha çok AK Parti ve CHP’ye oy verdi. HDP daha önce 583 oy aldığı Bebek’te, 1 Kasım’da 431 oyda kaldı. HDP’ninBebek’teki kaybı ise yaklaşık yüzde 26 oldu. MHP ise Bebek’te 31 puanlık bir düşüş yaşadı.

CHP, Bebek, Nişantaşı ve Teşvikiye başta olmak üzere bu mahallelerin hepsinde oyunu yüzde 10 ile 25 arasında arttırdı. AK Parti oyunu yüzde 15 ile yüzde 24 arasında değişen oranlarda yukarıya taşıdı. Bölgede CHP’nin ardından hep ikinci parti olan AK Parti sadece Teşvikiye’de HDP’nin altında kalarak üçüncü parti oldu. Ama buna rağmen AK Parti oylarını Teşvikiye’de ve Nisbetiye’de 23, Etiler’de 19, Arnavutköy’de ise yaklaşık 18 puan arttırdı.

SİLVAN'DA HDP DÜŞTÜ

Silvan’da 10 gündür sokağa çıkma yasağının devam ettiği Konak, Mescit ve Tekel mahallelerinin seçim sonuçlarında da değişiklik yaşandı. HDP ezici çoğunlukla oyların büyük çoğunluğunu topladığı bu 3 mahallede 7 Haziran’a göre düşüş yaşadı. AK Parti ise oylarını arttırdı. HDP, üç mahalleden Tekel’de yüzde 6, Konak’ta yüzde 13 ve Mescit’te yaklaşık yüzde 19 oranında oy kaybetti. AK Parti ise Konak’ta 16 puan, Tekel ve Mescit mahallelerinde ise 30 puan civarında oyunu arttırdı.