24 Eylül’de Kurban Bayramı dolayısıyla Diyarbakır’a gidip vatandaşlarla bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, uzun süredir yeniden Diyarbakır’ı ziyaret etmeyi planlıyordu. Teröristlere yönelik operasyonların tamamlanmasının ardından Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ne gideceğini de açıklamıştı. Bölgedeki yaraları sarmak için “Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı”nı hayata geçiren Davutoğlu, yarın Sur’u ziyaret edecek, incelemelerde bulunacak.

HAZIRLIKLARA HAFTA BAŞINDA BAŞLANDI

Davutoğlu’nun Sur ziyaretinin hazırlıkları hafta başında başladı. Pazartesi günü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammet Dervişoğlu’ndan TOKİ Başkanı Ergün Turan’a kadar çok sayıda bürokratın katılımıyla yapılan toplantıda, Sur’un yeniden inşasına ilişkin projeler görüşüldü.

EKRANDAN İZLEDİLER

Aynı gün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında da özellikle Sur konusunda uzun değerlendirmeler yapıldı. Sur’un neredeyse tüm sokakları, tarihi eserleri, sembol mekanları mercek altına alındı. Hangi binaların yıkıldığı, hangilerinin ne kadar zarar gördüğü bir ekrana yansıtılarak, kabine üyelerince tek tek ele alındı. Başbakan Davutoğlu, salı günkü AK Parti Meclis Grup Toplantısı’nın ardından da Meclis’teki makam odasında Sur’a özel sürpriz bir toplantı yaptı.

MÜLKİYET HAKKI MESAJI

Bakanlar Kurulu, çatışmalar nedeniyle birçok yapının zarar gördüğü Diyarbakır’ın Sur ile Şırnak’ın Silopi ilçelerinde çok sayıda ev ve işyerini acil kamulaştırma kapsamına almıştı. Sur’da 15 mahalle ile 6 bin 300 yapının kamulaştırılması kararına karşı, bazı kesimlerden tepkiler yükselmişti. HDP’nin “Devlet halkın malına el koyuyor” propagandasına başlaması da, Başbakan Davutoğlu’nun bölgeye giderek vatandaşları bizzat bilgilendirme kararı almasında etkili oldu. Bu çerçevede Davutoğlu’nun Sur’da, kamulaştırma sırasında mülkiyet hakkının korunacağı konusunda net mesajlar vereceği öğrenildi. Davutoğlu’na bölgedeki tarihi camiler, kiliseler, hanlar ve diğer yapılarla ilgili de bilgi verilecek.

ULU CAMİİ’DE CUMA NAMAZI

Cuma namazını Sur’da bulunan Ulu Cami’de kılmayı planlayan Başbakan Davutoğlu, bölgedeki kanaat önderleriyle de bir araya gelecek.

3 BAKAN BUGÜN SUR'DA

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bugün Sur’a gidecek. Davutoğlu’nun ziyareti öncesinde yapılan çalışmaları alanda görecek olan bakanlar, yarın Başbakan Davutoğlu’na sunum yapacak.

600'E YAKIN ANITSAL YAPI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sur’da 600’e yakın anıtsal yapı ve sivil mimarlık örneği tarihi binayı tespit etti. 600’e yakın tescilli binadan hasarlı olanlar, Diyarbakır’ın sosyal-tarihi dokusu dikkate alınarak ve mimari özellikleri muhafaza edilerek restore edilecek. Bakanlığın Sur’da restore edeceği yapılar arasında, PKK’lı teröristler tarafından düzenlenen saldırıda yanan ve kentteki ilk Osmanlı eseri olan Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii de yer alıyor. Bakanlık, öncelikli olarak Fatih Paşa Camii’ni aslına uygun restore edecek, Dört Ayaklı Minare ile Paşa Hamamı da elden geçirilecek.