Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya yasadışı geçişleri, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında uzun süredir buzdolabına kaldırılan ilişkileri yeniden canlandırdı. 29 Kasım ve 7 Mart’ın ardından yarın 3. zirve Brüksel’de yapılacak. 7 Mart’taki ikinci zirveye Baş- bakan Ahmet Davutoğlu’nun sürpriz teklifi damgasını vurmuştu.

28 AB ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, bugün ve yarın Türkiye’nin teklifini masaya yatıracak. Başbakan Davutoğlu, bir yandan Ankara Kızılay saldırısı nedeniyle terör gündemli mesai yaparken, diğer yandan da zirveye hazırlanıyor.

Davutoğlu’nun kafasında şu 3 hedef var:

1- Göçmenlerin ve üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye üzerinden gerçekleştirdikleri illegal göçü, legal hale dönüştürmek.

2- Göçmen meselesi nedeniyle yoğunlaşan ilişkiden Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda somut kazanımlar elde etmek.

3- Türkiye’deki mülteciler konusunda hakkaniyetli bir külfet paylaşımı.

ORBAN VETO EDEBİLİR

Brüksel zirvesi öncesi Avrupa Birliği’nin ana kurumlarının liderleri, Türkiye ile yeni bir sığınmacı ortak hareket planı üzerinde anlaşma konusunda kuşkularını dile getirdi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz, AB-Türkiye Zirvesi’nin nihai anlaşmayla sonuçlanacağından kuşkulu olduğunu söyledi.

ORBAN TAŞ KOYUYOR

AB kotalarına göre Macaristan’ın payına sadece 294 sığınmacı düşüyor ama aşırı sağcı Macar Başbakan Viktor Orban, sığınmacı sorununu bir “Almanya sorunu” olarak niteliyor ve AB kararlarını referanduma getireceğini söylüyor.

FRANSA VE ALMANYA VİZE MUAFİYETİNE MUHALİF

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin “ancak 72 kriter sağlanırsa” verilmesinden yana.

MERKEL: TÜRKİYE İLE ANLAŞMADAN ENDİŞELENMEYİN

AB’nin Türkiye’nin sığınmacı krizine ilişkin önerilerini ve taleplerini değerlendireceği zirve öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Parlamentosu üyelerini bilgilendirdi. Türkiye ile anlaşılması gerektiğini savunan Merkel, Almanya siyasetinde oluşan soru işaretlerine de yanıt verdi.