Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir televizyon kanalında katıldığı programda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


Başbakan Davutoğlu'nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Gençler için önemli katkılarda bulunacağız. Destekler veriyoruz. İş ve aş olunca da eş kalıyor geriye. İnsandan kopanlar bu eş çağrısını yanlış yere çekmişler."

BEYAZ TOROS TARTIŞMALARI

(MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 'Beyaz Toros' konusundaki ifadeleri) "Biz bir tek toz biliriz o da memleketimizin tozu toprağı, o toza toprağa canımız feda. Başka da toz bilmeyiz, herkes bizi bilir. Sayın Bahçeli'yi bilemem, tozla ilgisi nedir. Ama bizim ilgilendiğimiz tek şey memleketin tozu toprağı. Onu da severiz. Onun dışında bizim öyle ironilerle uğraşacak vaktimiz yok. Sayın Bahçeli, çok büyük keşif yaptığı iddiasıyla bir şey söylüyor, arkasından ne çıkacağını deştiğinizde, çok fazla bir şey çıkmıyor."

BAHÇELİ'NİN CUMHURBAŞKANI AÇIKLAMASI 

"Sayın Bahçeli, "hayır" diye diye üzerinde oluşan algıyı üstünden atmak istiyor. Sayın cumhurbaşkanımızın herbirimizde olduğu gibi bende de ayrı bir yeri vardır. Kimse de üstümüzden atmak veya vesayet gibi bir şey söyleyemez. Cumhurbaşkanı'nın her her AK Partilinin gönlünde yeri ayrıdır. Cumhurbaşkanı siyasi tartışmaların üzerindedir. Sayın Bahçeli kendi partisine baksın." 

5. PARTİ POLEMİĞİ

"Bu sefer tek başımıza iktidar olacağımızı düşünüyorum. Sayın Bahçeli partisinin bölünme ihtimallerinden kaçıyor. Bir 5'inci parti çıkarsa MHP'nin içinden çıkar. Böyle bir şey olamaz. Herkes parti kurar, 5'inci değil 55'inci kurar. Ama AK Parti içinden böyle bir spekülasyona müsaade etmeyiz. 3'ncü seçim de olmaz. Dediğim gibi tek başımıza iktidar olacağımızı düşünüyorum."  

"CUMHURBAŞKANI VESAYTİ" ELEŞTİRİLERİ 

"Eleştri varsa demek ki demokrasi vardır. Bir ülkede Başabakan bu kadar eleştiriliyorsa demokrasi vardır. AK Parti kurulurken sayın Cumhurbaşkanı'mızın kullandığı bir söz vardı "Biz lider oligarşisine karşı ortak aklı harekete geçireceğiz" demişti. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın olağan üstü kongremizde de "ben emanetçi bir başbakan istiyorum" demişti. Cumhurbaşkanı özgün düşüncelere sahip olduğumu bilir. Bu işe girmişsem beni tanıyanlar iyi bilir ki çıktığım yoldan geri dönmem. "

"BEN HADDİMİ BİLİRİM"

"Tarihi nehre benzetirsek biz içinde akıyoruz. 21 yükselen ülkesi Türkiye olacak. Türk halkı 2001'in borç dilenen ülkeyle mi karşı karşıya yoksa G20 dönem başkanı olan bir ülkeyle mi? Geldiğimizde 15 yıl içinde bu tez kendini ispat etti. Ben haddimi bilirim, tarihi ben şekillendirmiyorum. Önemli olan tarihin akışını doğru anlamak."

"KULAKLARI DUYMUYOR"

"Eleştirilere kızmıyorum, soğukkanlı karşılıyorum. Ben 'yaramaz çocuklar' demedim aynı şeyi söylüyorum DEAŞ kötü bu ortamı kullandı. Aynı şeyi PKK için söylüyorum. PKK ne kadar nankör, hain ise DEAŞ da öyledir. Bir birimizin ne dediğini anlamaya çalışmazsak siyaset yapamayız.  Yüzlerce kez söyledim, tekrar söylüyorum, kulakları duymuyor ama: DEAŞ Türkiye için tehdittir, İslam için tehdittir, bizim düşmanımızdır."

BAHÇELİ VE KILIÇDAROĞLU'NA TEKRAR SESLENDİ: AÇIKLAYIN!

"İlk günden beri söyledim, çıkın açıklayın. Ağzımdan çıkan her sözden pişman değilim. Bir de devlet sırrıysa nasıl açıklarsınız. Ben koalisyon görüşmeleri yaptığımız zaman sayın Kılıçdaroğlu'na güveniyordum. Şimdi ben Kılıçdaroğlu'yla rahatça konuşabilir miyim? Çıksın açıklasın, Bahçeli de açıklasın. O üzülür, ben üzülmem. Eğer yanlarında bir dinleme kayıtları varsa çıkıp onu da dinletsinler. Birbirimize güvenemeyecek durumdayız. Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'ye söylüyorum eğer bir gün bana bir sır verirlerse, karşımda ayna varken kendime dahi söylemem. "

OSLO İDDİASI

"Safsata, yok öyle bir şey. Biz Oslo'da görüşmedik demiyoruz. Fakat anlatıldığı şekilde bir görüşme yok."

"CEMAAT CEMAATLİĞİNİ BİLECEK"

Dini cemaatse, dini cemaatliğini bilecek. Ama yargıyı ben yöneteceğim, bürokraside kim Müsteşar olacak ben tanımlayacağım dedin mi adama sorarlar ki sorduk biz. Darbenin ta kendisidir bu."