Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

Ankara saldırısında Meclis'in çalışmasını sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Meclis'i çalıştırarak burada bir destan yazdınız.

Ne olursa olsun bu Meclis her zaman çalışacak. Kimse bu kapıya kilit vuramayacak hangi terör saldırısı olursa olsun. Bu Meclis bu milletin kaderini belirleyen yegane merci olmaya devam edecektir.

Çok zor ve aynı zaman kıymetli bir coğrafyadayız. Etrafımızda hangi jeopolitik deprem yaşanırsa yaşansın, bu coğrafyada özne olmaya devam edeceğiz. 

'SİZE DE SEYRETMEK DÜŞTÜ'

Sayın Kılıçdaroğlu kendisine yakıştıramadığım şekilde hitap ederken 'bunlar' diye hitap etti. Bunlar dediği Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti. Benim liderliğe gelişimde kaset oyunu olmadı. Türkiye'yi kimin yöneteceğine millet karar verir, millet kararını 1 Kasım'da verdi. Bir bize bir de size baktı. Size de böyle seyretmek düştü. Gücümüzü milleten alıyoruz, hesabımızı da sadece milletimize veririz.

'EFSANEVİ BİR LİDERDEN BAŞKANLIĞI DEVRALDIM'

Genelbaşkanlarınız 'AK Parti'nin lideri kim?' diye sordu haddi olmamasına rağmen. Ben burada olmama rağmen. Evet meydan burada söylüyorum, AK Parti siyasetinin 13 yıllık başarı hikayesinin efsanevi kurucu lideri Recep Tayyip Erdoğan'dır. Ben efsanevi bir liderden başkanlığı devraldım. 13 yıllık genel başkanlık görevinden sonra, kurucu liderlikten sonra, parti liderliğini kendisinden, 'vefa kongresi' adını verdiğim ilk olağanüstü kongremizde onurla, delegelerimizin tamamının oyunu alarak, partinin yeni lideri olarak seçildim. Benim liderliğe gelişimde kaset oyunları olmadı, olmayacak.

2014'TE MEYDANA ÇIKMAYA KORKTUNUZ

Cumhurbaşkanımız yüzde 52 oyla seçildi, bunu kimse örtbas edemez. Çatı aday oluşturdunuz 2014'te. Kendiniz meydana çıkmaya korktunuz. Bir işe de yaramadı. 

'BABAMIZDAN MİRASLA GELMEDİK'

Şunu da bu meclisin nezaketine yakıştıramıyorum. Cumhurbaşkanımız yüzde 52 oyla milletten destek alarak gelmiş. Bu külliye milletin malıdır. Biz hiçbir yere babamızdan mirasla gelmedik. Biz milletten güven ala ala yolları kat ettik. Bir gün cumhurbaşkanımızdan kendisinden sonraki cumhurbaşkanına onurla devredecek orayı.

Külliyeyi tartışmaktansa 2019 seçimlerine niye hazırlanmıyorsunuz? 2019 seçimlerine iyi hazırlanın meydana çıkın kazanın seçimi orada siz oturun bu kadar basit. Şunu öğrenmeniz lazım siyaset cesaret işidir. Meydana çıkmaktan 2014’te korktuysanız vebali niye cumhurbaşkanımızda ararsınız. 

'VAATLERİMİZİN YÜZDE 82'SİNİ YERİNE GETİRDİK'

Vaadlerimizin yüzde 82'sini yerine getirdik, asgari ücreti bin 300 liraya çıkardık. Emekliye zam yaptık. 14 yıl içerisinde verdiğimiz tüm sözleri yerine getirdik. Bütçede en büyük payı eğitime ayırıyoruz.

BUNLARI CEZALANDIRMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR'

Cari açığı kapatabiliriz ama demokrasi açığını kapatamayız. Bizim iktidarımızda demokrasi açık vermedi, vermeyecek. Bu ülkeye meydan okuyanları cezalandırmak boynumuzun borcudur. Hem Meclis'te olacaksınız hem de terör baronlarının sözcülüğünü yapacaksınız, bu olmaz. 

'GELİN DARBE HUKUKUNU TAMAMEN SİLELİM'

Yeni Anayasa konusunda çağrıda bulunuyorum; gelin darbe hukukunu bu ülkeden tamamen birlikte silelim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti artık bir ulus devletinin çok ötesindedir.