ABD'nin YPG ve PYD konusundaki duruşuna ilişkin ise Davutoğlu, Suriye bağlamında her ülkenin farklı kanaatlerinin olabileceğine dikkati çekti.


Suriye bağlamında, Türkiye'nin tehdit olarak gördüğünü, dost ülkelerin tehdit olarak görmeyebileceğini dile getiren Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Onların tehdit olarak gördüklerini de biz görmeyebiliriz. Bunlar hep istişareyle, birlikte konuşarak çözülecek konular ve 5 yıl içinde de Amerika Birleşik Devletleri ile de bu anlamda yakın bir işbirliğimiz oldu. Suriye'de çatışan gruplarla ilgili hep bilgileri birbirimizle paylaştık ve Suriye politikası bağlamında da bir koordinasyon yapmaya çalıştık. Bir görüş ayrılıkları varsa da gidermeye çalıştık, nihayet bu Suriye ile ilgili bir konudur."


TARTIŞMA KONUSU YAPMAYIZ

Konu Türkiye'ye tehdit ve saldırı ise işin değişeceğine dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu: "Müttefik ülkeden beklediğimiz tek şey Türkiye'yi savunmasıdır. Suriye'deki görüş ayrılığının Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda bu güvenlik anlayışına yansıtılmasını doğru bulmayız, biz. Türkiye'nin güvenliği söz konusuysa, Türkiye yönelik bir tehdit söz konusuysa, Ankara'da 28 vatandaşımızın canı söz konusuysa, bunu tartışma konusu yapmayız.

ABD'DEN 'AMA'SIZ DAYANIŞMA BEKLİYORUZ

Amerika Birleşik Devletlerinden beklediğimiz tek şey tartışmasız, amasız beklediğimiz tek şey Türkiye'ye yönelik kim tehdit unsuru oluşturuyorsa 'bu bize karşıdır' deme anlayışı, beklediğimiz tek şey Türkiye ile 'ama'sız bir dayanışma içinde olmaları.

ABD, YPG'YE HADDİNİ BİL DEMELİ

"Başbakan Davutoğlu, "Amerika Birleşik Devletlerinden de bize dönük 'acaba bunun arkasında YPG var mı?' diye sormaktansa YPG'ye dönüp 'haddini bil Türkiye'ye dönük her saldırıyı biz bize dönük yapılmış saldırı addederiz' deme açıklığıdır" şeklinde konuştu.

BİZİM İÇİN KONU KAPANMIŞTIR

Büyükelçileri Dışişlerine çağrılarak kendilerine parmak izi ve kimlik bilgileri gösterildi, nereden geldiği anlatıldı. Hala bu açık bir konudur denirse '-Bizim için bu konu kapanmıştır.' Ortada açık bir konu yok, Türkiye'ye karşı açık bir tahdit var.