Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Artvin Cerattepe'de iyi niyetli, masum bir çevrecilik anlayışıyla eylem yapanların dışında manipülatif ve spekülatif davrananlar olduğunu, onların sözleriyle bölgedeki yatırımı bırakmanın mümkün olmadığını söyledi.

Bakan Yıldız, bir gazetecinin, "Artvin Cerattepe'de bakır madeni çıkarılmasını istemeyen çevrecilerin nöbet tuttuğu, bölgede maden çıkarılmaya devam edilip edilmeyeceği ve ağaçların kesilip kesilmeyeceği" sorusu üzerine, "Enerji projeleri çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapılan projelerdir" dedi.

Cerattepe'deki ihale süreciyle ilgili bilgi veren Bakan Yıldız, bölgeyi gezip gördüğünü belirterek, "Doğal güzellikleri çok iyi olan, Türkiye ortalamasının daha üzerinde olan bir yerimiz ama biz her zaman söylüyoruz, enerji projeleri çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapılan projelerdir" diye konuştu.

İhale sonucunda verilen ruhsatla yer üstü değil, yer altı madenciliği yapılacağını anımsatan Yıldız, "Ne madenden ne çevremizden vazgeçmemiz lazım. Bu mümkün mü  Evet mümkün" ifadelerini kullandı. 

Bölgedeki madenin çıkartılması gerektiğine işaret eden Yıldız, şu bilgileri verdi:

"O maden Türkiye'nin ithal ettiği kaynaklardan birisini ihraç etmeye dönük, kendi ihtiyaçlarımızı karşılamaya dönük bir çalışmadır. Bu konuda devletin işletmecilik anlayışı kendini özel sektöre bırakmıştır. On üç yıldır bunu yapıyoruz. Orada bir ruhsat verildi. O ruhsatla çıkartılan cevher orada işlenmeyecek, Samsun'a taşınacak. Gerek teleferikle, gerekse kamyonla beraber. O madenciliğin içerisinde herhangi bir kimyasal yapı bulunmayacak. Ne madenciliğin içerisinde ne de çevresinde. Sekiz tane açılan araştırma kuyusuyla beraber yer altı su seviyeleri ve yer altındaki suyun kalitesi her zaman kontrol edilecek. Bunun taahhüdünü Çevre Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı olarak veriyoruz. Orada herhangi bir kirlenmeye zaten biz de müsaade etmeyiz ama derseniz ki bütün bu tedbirler alınmış olmasına rağmen biz buradan maden çıkartılmasını istemiyoruz. Bu doğru bir yaklaşım değil."

"Yeşile ve çevreye dikkat ediliyor"

Bölgede kaç ağaç kesileceğini özellikle sorduğuna dikkati çeken Yıldız, bölgede bir başkaTESİS için daha önce çok daha fazla ağaç kesildiğini, burada gerçekleşen projelerin Artvin'deki vatandaşların yararlanması adına yapıldığını vurguladı. 

Yıldız, yeşile ve çevreye dikkat edildiğini ancak tüm bu hassasiyete rağmen "Orada maden çıkartılmayacak" denmesinin doğru bir yaklaşım olmayacağını savundu.

Ülkenin yeşilinden de tabii kaynaklarından da vazgeçilmemesi gerektiğini belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Yurt dışında şehir merkezinin hemen yanı başında yapılan tesisler vardır. Ormanın içerisine yapılan tesisler vardır. Çünkü o madenin taşınma ihtimali ve imkanı yok. On bin yıl önce, 1 milyon yıl önce nerede o maden oluşuyorsa ancak orada çıkartabiliyorsunuz. Bulunduğu yerde çıkartabiliyorsunuz. O yüzden ben Cerattepe'de iyi niyetli, masum bir çevrecilik anlayışıyla karşı çıkanları istisna tutuyorum ama onun haricinde manipülatif ve spekülatif davrananlar var. Bizim onların sözleriyle oradaki yatırımı bırakmamız söz konusu olmaz. Türkiye'nin varlıklarını, değerlerini o arkadaşlarımızın bizler kadar düşündüğü kanaatinde değiliz. O yüzden hem maden çıkartılmalı hem de çevre hassasiyetleri dikkate alınmalı. Alınmıyor mu  Hayır alınıyor. Bütün bunlarla alakalı tedbirlerimizi aldık. Cevher çıkartılmasıyla alakalı oluşan boşluklar tekrar doldurulacak. Bunla alakalı herhangi bir görsel sıkıntı da inşallah oluşmayacak."