Başbakan Ahmet Davutoğlu koalisyon hükümeti için ilk tur görüşmeleri tamamlarken, MHP Genel Başkanı DevletBahçeli’nin koalisyon konusundaki katı tutumu ve Meclis Başkanlığı seçiminde etkili olduğu öne sürülen ilginç bir anket ortaya çıktı.


MHP’nin yaptırdığı ankette partinin oyu olası erken seçimde yüzde 19 olarak gösterildi. 
Koalisyon hükümeti için Davutoğlu’nun Ramazan Bayramı sonrasında ikinci tur görüşmelere başlaması beklenirken, kulislerde Bahçeli’nin koalisyona girmeme konusunda neden bu kadar katı tutum sergilediği merak ediliyor. Bugüne kadar açıklanan anketlerde olası erken seçimde MHP’nin oylarının düşeceğine ilişkin veriler açıklanırken, Bahçeli’nin de 25-27 Haziran tarihlerinde bir anket yaptırdığı ortaya çıktı.

Her fırsatta kamuoyu araştırmalarının halkı yönlendirmek için kullanıldığını belirten Bahçeli, bu nedenle kendi yaptırdığı anket sonuçlarının açıklanmasını istemiyor. Ancak edinilen bilgiye göre Bahçeli’nin, Meclis Başkanlığı seçimi ve koalisyon görüşmelerinde izlediği stratejinin parametrelerinden birini de bu anketler oluşturuyor. MHP’nin yaptırdığı ankette ilginç verilere ulaşıldı. Ankette, olası erken seçimde MHP’nin alacağı oy başta olmak üzere, koalisyon alternatifleri içinde MHP’nin kiminle hükümet kurabileceğine ilişkin sorulara da yanıt arandı. Ankette bugüne kadar açıklanan diğer kamuoyu araştırmalarının tam aksine MHP’nin oyu olası erken seçimde yüzde 19 olarak çıktı.

HDP'Lİ KOALİSYON

Ankette, seçmene, “CHP-MHP-HDP” koalisyon hükümetine destek verir misiniz? sorusu da yöneltildi. Söz konusu koalisyona destek oranı yüzde 7’de kaldı. Böylece Bahçeli, CHP’ninBaşbakanlık’ı bile teklif ettiği yüzde 60 Blok’a HDP faktörünün yanısıra halkın desteği çok düşük olduğu için yanaşmadı.

MHP anketinde de seçmen Ak Parti ile koalisyona sıcak bakıyor. Koalisyon alternatifleri içinde en güçlü desteği Ak Parti-MHP koalisyonu alırken, Ak Partili seçmenin ise yüzde 54’ü MHP ile koalisyonu istiyor.

"MHP TEK BAŞINA İKTİDAR OLABİLİR"

MHP’li kaynaklar, olası erken seçimde MHP’nin oy kaybedeceği Ak Parti’nin oyunun artacağı algısının bilinçli şekilde yaratılmak istendiğini belirtirken, bunun tersi bir tablonun da yaşanabileceğini kaydettiler. MHP Genel Başkanı Bahçeli bu konuda her fırsatta, ana muhalefet görevini üstlenmek isteyen MHP’nin erken veya zamanında yapılacak bir seçimle tek başına iktidara geleceğini dile getiriyor.