Başbakan yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin yapılan açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Canikli, Almanya’nın İncirlik Üssü konusunda Türkiye’den bir talebinin olup olmadığına ilişkin sorulan bir soru üzerine, “Almanya’nın İncirlik Üssü’nden bir talebi söz konusudur. Bu talep ile ilgili verilmiş hiçbir karar söz konusu değildir. Onun dışındaki bütün değerlendirmeler spekülasyondan ibarettir” diye konuştu.
Alman Parlamentosunda Ermeni olaylarını ’soykırım’ olarak tanımlayan tasarının kabul edilmesine ilişkin Türkiye’nin bundan sonraki süreçte ne gibi adımlar atacağına yönelik ise Canikli, “ Bununla ilgili tüm kuruluşlarımız yapılabilecek olan tüm çalışmaları yapıyorlar. Hassas bir konu. Bu çalışmaların kamuoyunun göz önünde olmaması gerekiyor. Böyle bir karara Türkiye’nin kayıtsız kalması mümkün değildir. Bu çerçevede neler yapılabilir ve özellikle bu kararın ortadan kaldırılması mümkün olabilir mi ve olabilirse öncelikli olarak bu amaca yönelik ne gibi adımlar atılabilir yönünde çalışmalar yürütülüyor” açıklamasını yaptı.
DİPLOMA İFTİRASI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diploma tartışmalarına yönelik ise Canikli, “Sayın Cumhurbaşkanımızın diploması kamuoyunda sayısız kez paylaşıldı. İlgili diplomayı veren, düzenleyen üniversite tarafından sayısız kere paylaşıldı. Bu konuda en ufak bir talepte söz konusu değil. Bu diplomalar üzerinde bütün çalışmalar yapıldı. Kriminal çalışmalar dahil olmak üzere yapıldı. Bu gerçeklere rağmen yapılan bu tartışmalar kasıtlı ve ahlaki değildir” diye konuştu.
İftar öncesi yayınlanan bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Aşkar’ın “namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan hayvandır” sözlerine yönelik Canikli, şunları dedi:
“Suç konusu teşkil ediyorsa gerekli soruşturmalar yargı mercilerimiz tarafından yapılır. Bizim burada hükümet olarak bir adım atmamız söz konusu değildir. Zaten suç ise gereken yapılır. Genel kurallara göre gereken neyse yapılır. Mahkemelerimiz bu noktada gereken kararı verirler. Onun bir cezayı gerektiren bir eylem veya söz olup olmadığının taktiri bize ait değildir. Şahsımıza ait bir değerlendirme farklı algılanabilir. Şahsi olarak görüşümüzün burada açıklanması farklı algılara yol açabilir.”
"ARAZİLERDE EKİMLER YAPILACAK VE TÜRKİYE’NİN İHTİYACI KARŞILANACAK"
Tarım politikası kapsamında verimli arazinin yurt dışından kiralanması ile ilgili olarak yağlı tohumlarda ciddi anlamda ithalat yapıldığına dikkat çeken Canikli, “Bu konuda ciddi döviz ödemelerimiz söz konusudur. Bunlar stratejik ürünlerdir. Türkiye’nin toprakları ve tarım potansiyeli bellidir. Bütün bunları karşılayacak bir imkanımız yok. Bunu birçok ülke yapıyor. Bu ülkeler tabi belli ama bu tür adımlar hassas çizgide yürütmeyi gerektiren konulardır. Bu açığımızı giderecek şekilde ürünün ekimin yapabileceğimiz arazilerde ekimler yapılacak ve Türkiye’nin ihtiyacı karşılanacak. Maliyet karşılaştırması açısından baktığımızda o ülkelerde ki iş gücü maliyetleri daha düşüktür diye bir genelleme yapılabilir. Bu gerçekten hareketle verimin maksimize edilmesi, maliyetlerin minimize edilmesi kuralı gereği öyle bir durum söz konusuysa tercih oradan yapılır” ifadelerini kullandı.
FETULLAH GÜLEN CIA AJANI MI ?
Nurettin Canikli’ye, Fetullah Gülen’in CIA için ajanlık yaptığı iddiaları da soruldu. Bunun ispatının mümkün olmadığını söyleyen Canikli, paralel devlet yapılanması olarak bilinen bu örgütünün Türkiye gündeminden çıkarılması için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü ve yürütülmeye de devam edileceğini ifade etti.