MHP’de kayyumun belirlediği kongre tarihine yönelik genel merkezin itirazı sürerken, muhalif isimlerin adaylığı konusunda da tartışmalı durum dikkat çekiyor. Buna göre adaylardan Meral Akşenerve Sinan Oğan’ın, yaşadıkları yargı süreci dolayısıyla aday olamama ihtimali dile getiriliyor. Kayyumun olağanüstü kongrenin 15 Mayıs’ta yapılmasını belirlemesiyle gözler bundan sonraki sürece çevrildi.  Genel Merkez, Yargıtay süreci sona ermeden yapılacak bir kongreyi tanımayacağını açıklarken, yapılacak kongrede alınan karara dayanarak genel başkan seçiminin yapılacağı bir kongrenin toplanabilmesi riske girecek. Genel Merkez, seçimli bir kongrenin yapılabilmesi için ilçe seçim kurulu ya da genel merkez yönetiminin kararının gerektiğine dikkat çekerek, böylesi bir olasılığın mümkün olamayacağı görüşünü dile getiriyor.

TARTIŞMALI ADAYLIK

Seçimli kongrenin yapılması mümkün olsa bile bu aşamada da muhalif adayların durumlarıyla ilgili tartışmalar öne çıkıyor. Muhaliflerden Meral Akşener hakkında başlatılan “inceleme”nin bu süreçte sonuçlandırılıp, disiplin kuruluna sevk edilerek partiden ihracının sağlanması halinde genel başkan adaylığı söz konusu olamayacak. Adaylardan Sinan Oğan’ın da, MHP’den ihraç kararına yaptığı itiraz sonucu aldığı “geri dönüş” kararına Genel Merkez’in itirazına yönelik sürecin devam ettiği, dolayısıyla MHP üyeliği konusu tartışmalı olan Oğan’ın da olası bir kongrede aday olamayacağı belirtiliyor. Buna göre muhtemel seçimli kongrede, muhalif adaylardan Koray Aydın ile Ümit Özdağ’ın yarışabileceği bildiriliyor.

PARALEL ŞÜPHE!

MHP olağanüstü kongre süreci yaşarken, bir tartışma da muhtemel birleşmelerle ilgili olarak yaşanıyor. Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan bir süre önce yaptığı açıklamada “Başta BBP olmak üzere birleşmeler olacaktır” ifadesini kullandı. Paralel Yapı tarafından operasyona tabi tutulduğu ileri sürülen MHP’de Oğan’ın bu ifadeleri kafaları karıştırırken, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’den yalanlama geldi. Destici’nin “Bırakın birleşmeyi, bir görüşme bile söz konusu değildir” ifadesi ise paralel kumpasın kamufle edildiği yorumlarına yolaçtı.