1 Kasım erken genel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti oyların %49.4'ünü alarak seçimi büyük bir zaferle kazandı. AK Parti aldığı 23 milyon 305 bin oyla tek başına iktidar oldu. Davutoğlu 7 Haziran'da 18 milyon 867 bin oy almıştı.


Peki AK Parti 5 aylık süre zarfında 4.5 yeni seçmenin oyunu nasıl ve nereden kazandı?

MHP: 7 Haziran sonrası Türkiye siyasetini kilitleyen Bahçeli'nin Hayır'cı tavrı MHP'li seçmenin kendisini eleştirmesine neden oldu. 7 Haziran gecesi yaptığı ilk açıklamada erken seçimi işaret eden Bahçeli, seçim hükümeti ve koalisyon ihtimallerini kapatmıştı. Yıllar sonra iktidarda yer alma ihtimalini göz önünde bulunduran MHP'li seçmen bu süreçte Bahçeli'yi sıkça eleştirdi. Ülkücü camianın önde gelen isimleri 1 Kasım'da MHP'yi desteklememe kararı aldı. Milliyetçi Hareket Partisi Kurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu ve MHP'nin önde gelen isimlerinden Tuğrul Türkeş geçici seçim hükümetine girerek Başbakan Yardımcısı olmuştu. Türkeş'in bu kararı MHP'de oylar bölünür mü? sorularını beraberinde getirmişti. 

MHP 7 Haziran sonuçlarına göre 1 milyon 927 bin oy kaybetti. Türkiye genelinde hiçbir seçim bölgesinde birinci parti olamayan MHP Meclis'teki 39 koltuktan da oldu.

7 Haziran'dan 1 Kasım'a Bahçeli'nin 'Hayır'ları 1 Kasım seçimlerinde 37 milletvekili kaybeden MHP hezimete uğradı. 'Hayır' söyleminden vazgeçmeyen Bahçeli partisini eritti....

Kürt seçmen AK Parti'ye geri döndü

HDP: Kürt nüfusun çoğunlukta yaşadığı şehirlerde HDP'nin büyük oy kaybı oldu. 7 Haziran öncesi Doğu ve Güneydoğu'da yarışan AK parti ve HDP arasındaki makas 7 Haziran'da açılmış, Kürt seçmen AK Parti'ye olan desteğini azaltmıştı. 1 Kasım erken genel seçimlerinde Türkiye genelinde 1 milyondan fazla oy kaybı yaşayan HDP, bölgedeki üstünlüğünü yitirmesede AK Parti'ye çok sayıda seçmen geçişini önleyemedi. İki parti arasındaki bu oy geçişgenliğinin nedeninin, HDP yöneticilerinin terör örgütü PKK'ya yaptıkları güzellemeler ve örgütün gençlik yapılanmasının şehirlerde yaptığı terör eylemleri olduğu görülüyor.

HDP 1 Kasım seçimlerinde bir milyon oy kaybetti 7 Haziran Seçimi'nde yüzde 13.1 oy alan HDP'nin oy oranı, 1 Kasım Seçimi'nde, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 10.66'ya...

Saadet- Büyük Birlik ittifakı

Milli Görüş'ten AK Parti'ye: 7 Haziran'a ittifak yaparak giren ve 950 bin oy alan Saadet Partisi- Büyük Birlik Partisi ittifakının 1 Kasım'da ittifak kararlarını bozmasıyla iki partinin de oy oranında büyük düşüş oldu. 1 Kasım'da ayrı ayrı seçim yarışına dahil olan partiler toplamda 587 bin oy aldı. Arada kalan 363 bin oyun diğer sağ partilerde oy artışı olmadığı da göz önünde bulundurulduğunda doğrudan AK Parti'ye geçtiği anlaşılıyor.