AK Parti, yaklaşık 10 şehirde yüzde 0.1 ile 1 arasında oyunu artırabilirse 7 Haziranseçimlerine göre 10 milletvekili daha TBMM’ye gönderebilecek.

AK Parti kurmayları ince hesaplar yaparak bu kritik illerden yeni vekiller elde etmeyi hedefliyor. 7 Haziran'dan sonra 1 Kasımlistelerinde yapılan değişikliklerin de sahada olumlu yansımaları hissediliyor.

Ak Parti için yeni vekil kazanabilme adına stratejik önem taşıyan şehirlerde özellikle AK Parti ile MHP arasında geçen bir yarış var.

Özellikle İstanbul 3. Bölge, Samsun, Bayburt, Erzincan, Diyarbakır, Giresun ve Gümüşhane'de bu yarış kıyasıya devam ediyor.

Eğer AK Parti bu 7 şehirde oyunu 7 Haziran seçimlerine göre çok az artırabilirse birer vekil daha kazanabilecek.

Yapılan araştırmalara göre; AK Parti yaklaşık rakamlarla Samsun’da 400, Bayburt’ta 600, Giresun’da 1300, Gümüşhane’de 1500 ve İstanbul 3. Bölgede 1600 oy daha alırsa 1 vekil fazla çıkarabildiği görülüyor.

İstanbul 3’üncü bölgede 7 Haziran’da MHP’ye kaptırdığı bir vekili AK Parti'nin tekrar sahip olabileceği görülüyor.

Ak Parti bunun yanında Erzincan’da da oyuna 1000 oy daha ekleyebilirse bir vekil daha kazanabilecek.

Hesaplamalara göre ayrıca 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır’dan 1 milletvekili çıkarabilen AK Parti bu sefer 2 milletvekili çıkarabilir. Bunun için de Ak Parti'nin 5 bin civarında yeni oya ihtiyacı olacak. 7 Haziran'da seçime bağımsız adaylarla giren HÜDAPAR'ın oylarından kayma olabileceği tahminleri yürütülüyor. Diyarbakır’da 10 milletvekili çıkaran HDP’nin Ak Parti'ye koltuk kaptırması muhtemel olarak görülüyor.

Türkiye geneli oylarında tüm anket şirketlerinin verilerine göre artış görülen Ak Parti'nin 7 Haziran seçimlerinde kıl payı farkla vekil kazandığı yerler de Ankara 2. Bölge, Amasya, Çankırı, Çorum, Muş ve Malatya olarak görülüyor. Ak Parti buralarda da vekil kaybetmeme konusunda sahada önemli çalışmalar yürütüyor.

CHP'DE İKİ İLDE RİSK VAR

CHP’nin oy kaybetmesi durumunda vekil kaybedebileceği kritik iki şehir olarak Erzincan ve Sivas illeri dikkat çekiyor.

CHP, İzmir, Tunceli, Hatay ve Ardahan illerinde ise oylarını birazcık artırabilirse, 2000-4000 oy, 1’er vekil daha alabilecek durumda görünüyor.

MHP OYLARI DÜŞÜŞTE GÖZLER O İLLERDE

MHP ise öncelikli olarak 7 Haziran'da Ak Parti'den son anda milletvekili kaptığı şehirlerde tabloyu koruma hesapları yapıyor. Ak Parti'nin aksine İstanbul 3. Bölge, Samsun, Bayburt, Giresun ve Gümüşhane’de MHP yüzde 0.1 ile 0.5 arasında oy kaybederse birer vekilden olabilir. Ancak hemen hemen tüm anket şirketlerinde MHP'nin oyları düşüş eğiliminde görülüyor. Onun için bu vekillerin Ak Parti'ye geçme ihtimali konuşuluyor.

Bunun yanında MHP bir taraftan da iki ilde HDP ile kıyasıya oy kapma mücadelesine girecek. MHP'de İstanbul 3. Bölge ile Amasya’dan yeni vekil kazanabilme hesapları yapılıyor.

MHP'nin Iğdır ve Kocaeli'de de HDP’ye kaptırdığı 1’er vekili geri alabilmesi için 1500 civarında yeni oya ihtiyacı olduğu görülüyor. MHP, Malatya’da da 1500’e yakın bir oyu çevirebilirse 1 milletvekili daha kazanma ihtimali bulunuyor.

MHP bununla birlikte Çankırı’da AK Parti’ye kaptırdığı 1 vekili geri kazanabilmesi için 2 bin civarında yeni oya, Ankara 2. Bölge'de de oylarına 4500 civarında yeni oy ilave edebilirse mevcut milletvekili sayısını üçe çıkarabilecek.

HDP'DE İNCE KOCAELİ VE IĞDIR HESAPLARI

HDP için seçim gecesi gözlerin çevrileceği illerde biri ise Kocaeli olacak. Özellikle yurt dışından gelen 700 civarında oy sayesinde MHP’den aldığı 1 milletvekilini 1 Kasım'da yeniden çıkarabilecek mi? HDP ayrıca Iğdır’da MHP’den kıl payı farkla aldığı Iğdır'ı da tutmak için kıyasıya bir mücadelenin içine girecek.