Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarının mevcut durumu daha karmaşık hale getirdiğini belirten Amerikan Büyükelçisi, Rusya’nın uçağının düşürülmesine tepkisini pahalıya mal olacak boyutta göstermek istediğini söyledi. PYD konusunda Türkiye ile ABD’nin görüşlerinin oldukça örtüştüğünü ifade eden Bass, Birleşik bir Suriye istediklerini belirterek, “DAEŞ’e yönelik Kilis-Cerablus operasyonunda PYD ve YPG olmamalı” açıklamasında bulundu.

ABD Büyükelçisi John Bass Suriye’nin odağında olduğu sıcak bir gündeme dair Milliyet'ten Serpil Çevikcan'a çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte Büyükelçi Bass’in verdiği çarpıcı yanıtlar şöyle:

PYD VE YPG OLMAMALI

ABD Büyükelçisi Bass, “Şunu vurgulamak isterim ki; sınırın güney tarafında, operasyona dahil olan gruplar içerisinde PYD veya YPG’nin bulunmaması gerektiğine inanıyoruz. DAEŞ’i Kilis ve Cerablus arasındaki bölgeden püskürtmeyi amaçlayan bu operasyonda,PYD ve YPG’nin, bu alanı kontrol etmek amacıyla düzenlenen operasyonların bir parçası olmaması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Suriye’ye yönelik hava operasyonlarının yoğunlaşması beklenirken, bu operasyonlar neden hâlâ başlamadı?

İki şey söylemek istiyorum. Birincisi, aslına bakarsanız son aylarda tüm Suriye genelinde geçmişe kıyasla daha yoğun bir hava operasyonu yürütmekteyiz. Ve Rus varlığına rağmen, Suriyeli muhalif grupların Mare hattında ilk aşamada DAEŞ’e karşı birtakım önemli ilerlemeler kaydettiğini, bazı köyleri geri aldığını gördük. Fakat şurası açık; Rusya’nın varlığı ve operasyonlarını Esad rejiminin DAEŞ dışındaki karşıtlarına yoğunlaştırmış olması bunu daha karmaşık bir hale getirdi, ve bunun anlamı da bunun başarılmasının daha uzun süre alacak olmasıdır. Maalesef, Rusya Suriye’deki operasyonlarının çoğunluğunu DAEŞ dışındaki gruplara yöneltmeyi sürdürüyor. Ve bizim bakış açımıza göre bu faydalı bir durum değil.
 
Rus hükümetinden gelen yaptırım açıklamalarına karşı ABD’nin bakışı nedir?


Rusya’nın tepkisinin büyüklüğü ve yoğunluğu karşısında endişelendik; öte yandan, hiçbir ülkenin silahlı kuvvetlerinin bir mensubunu çatışmada kaybetmeyi istemeyeceğini de kabul ediyoruz. Her şeyden önemlisi, bu olayın münferit bir olay olması ve gerilimin daha da artmasına ya da Rusya ve Türkiye arasında daha fazla muhtemel askeri çarpışmalara yol açmaması gerektiğini düşünüyoruz. Rus hükümeti memnuniyetsizliğini kesinlikle pahalıya mal olacak bir şiddet ve boyutta göstermek konusunda kararlı görünüyor.

Güneydoğu’da ciddi çatışmalar var, Tahir Elçi öldürüldü, çözüm süreci de rafta, bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Her şeyden önce PKK’nın çatışmayı durdurması gerekiyor; kimsenin savaşmaması ve ateş etmemesi için bir ateşkese ihtiyacımız var. Bunun sonrasında ise insanların birbirine ateş etmek yerine konuştuğu bir sürece geri dönülmesine ihtiyacımız var. Bizler, bu sonuca ulaşmayı isteyen herkes ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.