Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal tarafından ismi okunan Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun süre alkışlandı. Ardından İstiklal Marşı okundu ve Meclis Başkanlığını yürüten yeni TBMM'nin en yaşlı üyesi Deniz Baykal açılış konuşmasını yaptı. Konuşması biten Baykal, ilk yemin eden milletvekili oldu. Erdoğan da locadaki yerinden yemin törenini izliyor.

Deniz Baykal'ın konuşmasından satırbaşları;

Demokrasi çeşitli güç merkezlerini kapsayan çoğulcu bir güç yapısının ortaya çıkışıyla ve herkesin birbirine ihtiyacı olduğunu kavramasıyla gerçekleşir. Demokrasi, kudret sahiplerinin lütfu değil mecburiyetidir. TBMM yeni bir demokrasi inşa etmenin çoğulcu alt yapı şartlarına sahiptir. Geçmişte yaşanan gerginliklerin çatışmaların dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM'nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Meclisin bu yapısını iktidar kullanmanın önünde bir engel gibi düşünmemeliyiz. Belki de tam tersine bu Meclis yapısı birbirimizi anlamanın birbirimize saygı göstermenin işbirliği yaparak katılımcı bir demokrasiyi hayata geçirmenin bir fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

DİN VE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

Birbirinden farklı din inanç ve mezhep kimliklerine farklı etnik kimliklere sahip olmamız, bizi tek ve ortak bir milli siyasi kimlikte birleşip bütünleşmekten alıkoymamıştır, bundan sonra da alıkoymayacaktır.

Din ve inanç özgürlüğü demokratik bir toplumda doğal olarak din ve inanç örgütlenmelerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Ama bu durum din ve inanç örgütlerinin sıcak siyaset ve bürokrasi alanlarında mevzilenmeleri sonucunu doğurmamalıdır. Türkiye de yaşanan acı olaylar ve çevremizdeki savaşlar çatışmalar bizi bir kere daha laikliğin önemini keşfetmek durumunda bırakmıştır. Aynı şekilde hukuku ve adaleti de siyaset dünyasının dışında tutma zorunluluğu bir başka temel noktamızdır.

Birinci TBMM'nden başlayarak bugüne kadar bu kutsal çatı altında görev yapmış Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün vatan evlatlarını saygıyla selamlıyor aramızdan ayrılmış olanlara Allah'tan rahmet diliyorum.

İLK YEMİNİ DENİZ BAYKAL ETTİ

25. Dönem Antalya Milletvekili Deniz Baykal ilk yemin eden isim oldu. Milletvekilleri illerin alfabetik sıralamasına göre yemin edecek. Ancak engelli aday olan Bursa milletvekili Bennur Karaburun yemin etti. Ardından Adana'dan başlayarak alfabetik sıralamaya göre kürsüye gelen milletvekilleri yemin ediyor..