SURİYE’deki kimyasal silahların Arnavutluk’ta imha edilmesi için ABD tarafından yapılan teklif başkent Tiran’da protestolara neden oldu. Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Buşati, Suriye'deki kimyasal silahların ülkede imha edilmesi için kendilerine teklif yapıldığını açıkladıktan sonra, başkent Tiran’da binlerce kişi başbakanlık binası önünde protesto düzenledi. Vatandaşlar, çevreciler, gazeteciler ve avukatlar ellerinde, 'Başbakan Rama Bizi Zehirleme', 'Arnavutluk Turistik Bir Ülkedir-Kimyasal Çöplerin Ülkesi Değildir' yazılı pankartlarla kimyasal silahların imha edilmesine müsaade etmeyeceklerini bildirdiler. Protestoda konuşan çevreci Sazan Guri, "Hükümetin bu konuda karar almasını durdurmak için tüm Arnavutluk vatandaşları seferber olmalı" dedi. Guri, Başbakan Edi Rama’nın kimyasal silahların imhasını müsaade etmesi durumunda hemen istifa etmesi gerektiğini de ifade etti.
Gazeteci Mustafa Nano, yaptığı konuşmada, imha için verilecek paraların Arnavut vatandaşlarına lazım olmadığını söyleyerek, kimyasal silahların imhasının binlerce kişinin ölümüne neden olabileceğini, çevreye büyük zarar verebileceğini söyledi.
Başbakanlık binası önünde düzenlenen protestonun ardından binlerce kişi Tiran merkezinde bulunan meclis binası önüne yürüdü. Protestocular, meclis binası önünde milletvekillerini göreve davet ettiler. Kimyasal silahların imha edilmesi olasılığı nedeniyle, Arnavutluk genelinde protestoların düzenlenmesi bekleniyor.
ABD’nin Tiran Büyükelçisi Aleksandar Arvizu, Arnavutluk Hükümetine Suriye’deki kimyasal silahların imha edilmesi teklifini götürmüş ve Arnavutluk Hükümeti bu teklife sıcak bakmıştı. Kimyasal silah uzmanları, Arnavutluk’ta, Suriye kimyasal silahları imhası yapıldığı takdirde, Kosova ve Makedonya için de büyük bir tehlikeyi oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

TK (AÖ/RT)