ALMANYA'nın Hamburg kentinde 28 yıl önce ırkçılar tarafından öldürülen Ramazan Avcı (26), adını taşıyan meydanda anıldı.
Adına kurulan ve ve meydana isminin verilmesini sağlayan Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAİ) tarafından düzenlenen anma etkinliğine Avcı'nın eşi Gülistan Ayaz-Avcı, oğlu Ramazan Avcı'nın yanı sıra Hamburg Başkonsolosu Fatih Ak, yardımcısı Berati Alver, Hamburg ve çevresi Türk Toplumu Başkanı (TGH) Nebahat Güçlü ve yönetim kurulu ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Ramazan Avcı İnisiyatifi sözcüsü Ünal Zeran, Almanya'da açık ve yapısal ırkçılığın ciddi boyutta olduğunu söyleyerek, "NSU cinayetleri hakkında hazırlanan raporda da yapısal ırkçılığın toplum huzurunu tehdit edici boyutu gözler önünde serildi. Devletin ırkçılıkla mücadelesi sadece laflarda kalmamalı. Somut adımlar atılmalı" dedi.
Başkonsolos Fatih Ak, konuşmasında ırkçılık mağduru yurttaşlarımızdan duyduğunu en büyük şikayetin acılarının unutulması ve kendilerine sahip çıkılmamasını olduğunu söyleyerek, kurban yakınlarının taleplerinin takipçisi olacaklarını ifade etti.
TGH Başkanı Nebahat Güçlü, TGH'nin 1986'da kurulma sebebinin Ramazan Avcı cinayetiyle vahim bir doruk noktasına gelen ırkçılık olduğunu söyledi. Güçlü, "Siyasi görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak ırkçılıkla mücadele birlik olmalıyız. Ancak bu şekilde etkili olabiliriz" dedi.
Ramazan Avcı'nın eşi Gülistan Ayaz-Avcı, acısının asla dinmeyeceğini belirterek, "Ramazan 28 yıl önce hunharca katledildi. Onu öldüren caniler çoktan serbest kaldı ve aramızda dolaşıyorlar. Yaşadığımız acı kadar Ramazan'ın 20 yılı aşkın süre unutulması acımıza tuz, biber oldu. Adına kurulan inisiyatifin verdiği mücadeleyle geçen yıl buraya Ramazan Avcı Meydanı adı verildi. Ramazan'ın adının bu meydanda ırkçılığa karşı bir sembol olarak yaşaması küçük te olsa bir teselli. Hiç kimsenin farklı köken, ırk ve kültürden olduğunu için canına kastedilmediği bir dünya diliyorum" dedi.
Kısa konuşmaların ardından meydana bulunan anıt taşa kırmızı karanfiller ve bir çelenk bırakıldı.