MİMARLAR Odası ile Şehir Plancıları Odası, Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisini yüksek katlı yapılaşmaya açan planların iptali için dava açtı. Azınlık vakıflarına ait malların iadesine ilişkin kararnameyle Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı'na geri verilen okul arazisinde, Taş Yapı firması inşaat yapmaya hazırlanıyor.
TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Bölge Plancıları Odası İstanbul şubeleri, Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu yaklaşık 60 dönüm arazide, yüksek katlı bina, AVM ve residans yapımının önünü açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı imar değişikliğinin iptali için 8’inci İdare Mahkemesi’ne başvurdu. İdare mahkemesine verilen dava dilekçesinde ‘kamu faaliyeti gösteren alanın tasfiye edildiği’, ‘yapı yoğunluğunu arttırıcı nitelikte yapılaşma şartları getirdiği’, ‘trafik yoğunluğuna sebep olacağı’ belirtildi. Bahsi geçen arazi, Mecidiyeköy’de E-5’in yanında yer alan Ali Sami Yen stadyumu ve Likör fabrikasının 58 dönümlük alanından büyük.
"BURASININ RANT ALANI OLARAK DEĞERLENDİRİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Azınlık vakıflarına ait malların iadesine yönelik kararname ile Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı'na geri verilen arazide Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nin yanı sıra Şişli Anadolu Teknik Lisesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin kampusu de bulunuyor. Bulgar Ortodoks Vakfı ile Taşyapı İnşaat arasında yapılan anlaşmaya göre Taş Yapı'nın "yüzde 50 hissesinde kat karşılığı inşaat hakkı vardır" deniliyor. E-5'in hemen yanı başında bulunan 60 dönümlük arazide inşaat izni 3 emsal olarak belirlenirken, İstanbul'un yeni yükselen pek çok gökdeleninde olduğu gibi yükseklik bakanlığın kararına bırakıldı. Arazinin okul olarak kalması gerektiğini savunan Eğitim-Sen işyeri temsilcisi Oğuz Kaan Bozkuş "Okulumuzun 60 dönüme yakın arazisi var. Bu arazinin imar planı bir gecede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, sınırsız kat izni, emsal 3 olarak değiştirildi. Uzun zamandır arazinin okul arazisi olarak kalması konusunda eylemlerimiz ve taleplerimiz oluyordu. Bu değişiklikle beraber bizim en baştan beri söylediğimiz şey ortaya çıkmış oldu. Burasının bir rant alanı olarak değerlendirileceğini düşünüyoruz. Meslek odalarının açtığı davayı destekliyoruz" dedi. Öğrencilerin eğitim hayatını etkileyecek olumlu bir karar verileceğini düşündüğünü ifade eden Bozkuş "Kamusal yararın, Şişli halkının, burada eğitim gören öğrencilerin eğitim-öğretim hayatının burada devam etmesi ve okul olarak kalması noktasında taleplerimiz var. Bu davada yürütülmenin durdurulmasını istiyoruz. Biz iktidarın, Bakanlığımızın, buradaki 5 bin öğrencinin ve daha sonra gelecek öğrencilerin eğitim hayatını etkileyecek bir noktada olumlu karar vereceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
"ATALARIMIZ VAKFA ‘SÜBYAN MEKTEBİ’ OLSUN DİYE VERMİŞ"
1958'den bu yana faaliyet gösteren okul, bugüne kadar yaklaşık 60 bin öğrenciyi ağırlamış. Öte yandan okulda 4300'ü örgün eğitimde olmak üzere yaklaşık 6000 öğrenci eğitim görüyor. 2012 yılında MEB ve Koç Holding tarafından düzenlenen "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" projesinde birincilik kazanan okul, 30 farklı firmanın kurduğu laboratuarlarda sanayiye nitelikli eleman yetiştiriyor. Okulun merkezi konumu nedeniyle farklı ilçelerden öğrencilerin okula tek vasıtayla ulaşabildiğini söyleyen Türk Eğitim-Sen 4 No’lu Şube Sekreteri Recai Ocak, "Azınlık Vakıfları’na verilen mallarının iadesi ile verilen bir yer burası. Burasını atalarımız, dedelerimiz Vakf’a ‘Sübyan Mektebi’ olsun diye vermiş. Yani bir ticaret alanı, rant alanı oluştursun diye değil" ifadelerini kullandı. Ocak konuşmasına şöyle devam etti: "Burası okul. Kamu alanı olan yerlerde kesinlikle devlet menfaatinin gözetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Burada 5 bin civarında öğrenci, 300 civarında öğretmen var. Öğrencilerimiz tek vasıtayla buraya geliyorlar. Okulun köklü olması nedeniyle firmalar burayı tercih ediyor. Rant alanı değil, Türkiye’de AVM, rezidansa ihtiyaç yok burada. Okulların ücra köşelere götürülmesiyle burada eğitim gören çocukların hakkının yeneceğini düşünüyorum, Hak gaspı olduğunu düşünüyorum."