İSLAM Toplumu Milli Görüş Teşkilatı'nın (İGMG) Almanya'nın Köln kentinde düzenlediği toplantıda konuşan İGMG Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, NSU cinayetleri konusunda öz eleştiride bulunarak, Almanya'daki Türk sivil toplum kuruluşlarının üzerlerine düşen tepkiyi yeterince göstermediğini söyledi.
Son dönemlerde yaşanan gelişmelere değinen İGMG Kurumsal İletişim Başkanı Yeneroğlu, "Şimdiye kadar bu terör hücresi tarafından bu kadar insanımızın katledildiği ortaya çıktı. Bundan sonra bu tür sorunlar ortaya çıktığında artık emniyet güçleri üzerlerine düşeni yapacaklardır. Bizim de Türk sivil toplum kuruluşları olarak ciddi kabahatlerimiz var. Zamanında bu cinayetler olduğunda biz de üzerimize düşeni gerektiği gibi yapmadık. Biz de teşkilat olarak basın açıklamaları yapmışız ancak bu açıklamalar dışında bu konuları sistematik olarak takip eden, kamunun dikkatini bu meselelere çeken devamlı bir çaba içerisinde bulunmadığımız bir gerçek" dedi.
Bu davanın takip edilmesinin dışında kurumsal ırkçılığın ciddiye alınması gerektiğini de sözlerine ekleyen Yeneroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu cinayetlerin bu kadar açık olduğu halde emniyet güçlerinin neden ırkçılığı bu kadar göz ardı ettiklerini incelemek gerekir. Buradaki sistematik sorunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Yabancı kökenlilerin emniyet güçlerinde ve yargıda görev almasının teşvik edilmesi noktasında yapılması gereken ciddi çalışmalar var. Bu bağlamda biz KRM'nin yaptığı çalışmaları destekliyoruz. İlgili makamlarda göçmenlerin bu kurumlara alınmasını teşvik ediyor. Ancak bu konuda daha fazla iş yapılması gerekiyor. Toplumuzun yüksek öğrenim oranı yerel toplumla mukayese edildiğinde çok düşük, bu oranın arttırılması gerekiyor."
Toplantıda konuşan Köln Bölge Başkanı Mehmet Dal ise İGMG'nin çalışmaları hakkında bilgi vererek, yaptıkları bu çalışmaları genişleterek sürdüreceklerini söyledi.