KARLSRUHELİ başarılı tiyatro oyuncusu Ruşen Kartaloğlu, ünlü karikatür ustası Erdoğan Karayel’in fırçasından çıkma Hans ve Hasan adlı çizgi kahramanları ile sahneye çıkıyor. Tiyatro Diyalog’un yeni oyunu ile Almanya’da ilk defa bir meddah ile karikatür kahramanları aynı sahneyi paylaşıyor.
Rejisörlüğünü ve senaryosunu Sedat Demirsoy’un, oyunculuğunu Ruşen Kartaloğlu’nun yaptığı Hans ile Hasan’ın ikinci gösterimi Karlsruhe Sandkorn Theater’da yapıldı. Oyunun üçüncü gösterimi yine aynı tiyatroda 11 Ocak’ta yapılacak. Koreografisini Tetyana Kiyko’nun, teknik sorumluluğunu Yannich Mahlmann’ın, çevirilerini Lamis Klein ve Ayşenur Kazokoğlu’nun yaptığı oyunun Almanya’nın değişik eyaletlerinde turneye çıkması planlanıyor. Oyun bir ‘meddah’ gösterisi. Ancak, onu süsleyen karikatür ve müzik gibi unsurlar oyunu farklı bir gösteriye dönüştürüyor. Geleneksel Türk tiyatrosunun ögeleri mendil ve asanın kullanıldığı oyunda Ruşen Kartaloğlu bu ikiliyle canlıymış gibi bir iletişim kuruyor. 1994 yılında Erdoğan Karayel tarafından çizgi-bant kahramanları olarak hayata geçen 'Hans ile Hasan' artık tiyatro sahnesinde. Hans ile Hasan’ın, klasik meddahtan ve bilinen tiyatro oyunlarından en büyük farkı oyunda karikatür kullanılması. Bu uygulamada tiyatro sanatı ile karikatür sanatını birleştiriliyor. İzleyiciler sahnede yer alan beyaz perdenin arkasında Karayel’in kağıt ve kalemiyle çizdiği hissine kapılıyor. Dünyada ilk kez uygulanan bir sahne tasarımı ve koreografisiyle tiyatro ile karikatür sanatı sahnede ilk kez birlikte kullanılıyor.
Diyalogların en can alıcı yerinde sahnede yer alan beyaz perdede karikatürler devreye giriyor ve meddah Ruşen Kartaloğlu’nun izleyiciye vermek istediği mesajları etkinleştiriyor.

MK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)