İSPANYA 9 ETA mahkumunu daha serbest bıraktı. Devlet Güvenlik Mahkemesi, Strasburg İnsan Hakları Mahkemesi’nin geçtiğimiz günlerde almış olduğu karar çerçevesinde terör örgütü üyesi ETA’nın 9 elemanının serbest bırakıldığını duyurdu. Karar 9'a karşı 8 oyla alındı.
Mahkeme ETA mahkumlarının geçtiğimiz ay 'Parot Doktrini' olarak bilinen ve bir ETA teröristinin İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurması ile sonuçlanan davasını emsal göstererek bu kişilerin serbest kaldığını açıkladı. Mahkumlar bu karar sonrası sırasıyla yıllarca yattıkları cezaevlerinden ayrılarak evlerinin yolunu tutmaya başladı. Özgürlüğe kavuşan teröristlerin hepsi terör cinayetleri yüzünden içerde yatmaktaydı.
İspanya’nın kuzeyindeki Bask bölgesinin bağımsızlığını isteyen terör örgütü ETA’nın en kanlı üyelerinden biri olarak bilinen kadın terörist İnes Del Rio’nun geçtiğimiz ay davasını görüşen Strasburg İnsan Hakları Mahkemesi terör zanlısı mahkumların birden fazla cinayet işlemesi halinde bile ceza indiriminden yararlanabileceğine karar vermişti. 15’e karşı 2 oyla alınan kararda mahkeme 24 kişinin katili terörist Del Rio’nun hemen serbest bırakılmasını ve 30 bin avro da tazminat ödenmesini talep etmişti.

MÇ(AÖ/SS)