TÜRKİYE'nin yılda 12 milyar dolarlık ihracaat yaptığı Kuzey Irak'tan son bir haftadan bu yana Türkiye'ye döviz girişinin durduğu iddia edildi. Yaptıkları ihracaatın karşılığı olan dövizi Türkiye'ye getiremediklerini ileri süren ihracaatçılar ve nakliyeciler mağdur durumda olduklarını ve ihracaatın durma noktasına geldiğini söyledi. Habur Gümrükler Baş Müdürü Hasan Eken ise, gümrükte dolar girdisiyle ilgili sorun olmadığını ve isteyenin yanında dolar getirebileceğini söyledi.
Habur Gümrük Kapısı’na 15 kilometre uzaklıktaki Kuzey Irak'ın Zaho İlçesi'nden ihracaat karşılığı olan paralarının girişinin durdurulduğu öne sürülürken ihracaatçılar, uygulamaya kimin son verdiğine açıklık getirilmediğini söyledi. Daha önce deklere kapsamında paralarını Habur Gümrüğü'nden  rahat yurda getiren ihracatçılar uygulamanın kalkması ile büyük sıkıntı çektiklerini söyledi. Kuzey Irak'a 10 yıldan bu yana ihracat yaptığını ve Irak’a beyaz çimento gönderdiğini belirten ihracatcı Ecevit Tayşun, şöyle konuştu:
"Türkiye’ye para girişi yasak. Ondan dolayı ihracatımız durma noktasındadır. Malımızı depoya indirdik. Ama paramız gelmediği için malı gönderemiyoruz. Türkiye’ye doların girişi yasaklanmış durumda. Bu nedenle mağdur durumdayız. Derhal bu işe bir çare bulunması gerekiyor. Yoksa mağduriyetimiz devam edecek." 
İhracat ve Nakliyecilik yapan Lojistik firma sahibi Sait Tayşun, doların girişinin durdurulması nedeniyle onlarca aracının kontak kapattığını ve iş yapamaz duruma geldiğini öne sürdü. Tayşun, şöyle devam etti:
"BEYANNAMEMİZ KAPANDIĞI İÇİN MAL ALAMIYORUZ"
"Paralarımız Irak tarafından gelemiyor. Böyle giderse sıkıntılarımız çoğalacak. Yanımızda çalışan 40 işçinin SSK primleri, araçlarımızın bonoları, fabrikalara verdiğimiz teminat mektupları var. Bunları ödeyemeyecek duruma geldik."
Silopi TIR Park’ının ihracat yapan araçlar ile dolu olduğunu ancak şuanda sahanın yarı yarıya boşaldığını ifade eden Lojistik firma sahibi Sait Tayşun, şunları söyledi:
"Burada bekleyen diğer araçlar, beyannamesi açık olan firmalara aittir. Beyannamemiz kapandığı zaman mal alamıyoruz. Biz Irak’a Türk malı gönderiyoruz. Çimento, demir,  patates gönderiyoruz. Mal gönderiyoruz ama Irak tarafından paramızı alamıyoruz. Çok sıkıntı çekiyoruz. Kuzey Irak’tan günde 50 milyon dolar geliyordu. Bunu buradaki bankalara yatırıyorduk. Şu anda Silopi dövizcilerin yanında bankacıların yanında 5 bin dolar bulamazsınız."
"HABUR, ERBİL’DEN DAHA GÜVENLİ"
Şırnak Ticaret Sanayi Odası Meclis üyesi ve TOBB Genel Kurul Delegesi Kemal Palta ise, şimdiye kadar Irak'tan yapılan ihracaat paralarının yüzde 80'nın deklere kapsamında Habur Gümrüğü'nden Türkiye'ye getirildiğini anlatırken şöyle konuştu:
"Son zamanlarda bakanlık nezdinde mi yoksa Habur Gümrük Başmüdürlüğü'nün kararıyla mı bu uygulama kaldırıldı bilemiyoruz. Oysa Irak’a yapılan ihracat 12 milyar dolara dayandı. Bu ihracatı yapanların yüzde 80’ı Zaho’dadır. Zaho; Türkiye’ye 15 kilometre uzaklıktadır. Bu karardan sonra ihracatçılarımız paralarını Zaho’dan 240 kilometre mesafedeki Erbil'e götürmek zorunda bırakılıyor. Yolları berbat, asayişi olmayan Erbil’deki Türk bankalarına götürmeleri lazım. Oysa Zaho, Türkiye'ye 15 kilometre mesafede. Yol, 10 dakika sürüyor. Eski uygulamaya dönülmesini istiyoruz."
Cizre Ticaret odası Başkanı Süleyman Çağlı, sorun ile ilgili Kuzey Irak tarafındaki Halil İbrahim Gümrük Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüklerini söyledi. Çağlı, Kuzey Irak tarafındaki yetkililerin kendilerinden kaynaklanan bir sorun bulunmadığını, Türkiye tarafının talep etmesi halinde herkesin dolarlarını götürebileceğini söylediğini anlattı. Çağlı, şöşye devam etti:
"Şırnak Valiliği ile konuyu görüştük ancak, net cevap alamadık. Bu sorunu TOBB ile Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne (TİM) de yazıyla ilettik. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor."
"İSTEYEN DOLAR GETİREBİLİR"
Şırnak Vali Yardımcısı ve Habur Mülki İdare Amiri Turgay İlhan, Türkiye tarafında herhangi bir sıkıntı bulunmadığını söyledi. İlhan, şöyle konuştu:
"Şu ana kadar bütün ihracaat dövizleri kuryeler aracılığıyla resmi kayıt altına alınarak yurda giriş yapıyordu. Son günlerde ihracaat paralarının gelmeyişi sorunuyla ilgili Kuzey Irak tarafının bize bildirdiği bir konu yok. İşadamlarımızın şikayetleri üzerine bu konudan haberdar olduk. Bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın ekonomiden sorumlu bölümü ilgileniyor." 
Habur Gümrükler Baş Müdürü Hasan Eken ise, gümrükte dolar girdisiyle ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığını ve isteyenin yurda dolar getirebileceğini söyledi.