BAŞBAKAN 'TÜRKİYE VE AB İLİŞKİLERİ' KONULU KONFERANS’TA KONUŞTU
Polonya’da temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Varşova'da Türkiye AB ilişkileri konulu konferansta bir konuşma yaptı.
Türkiye - Polonya ilişkilerini değerlendiren Başbakan Erdoğan Polonya’nın AB konusunda Türkiye’ye verdiği destekten bahsetti. Başbakan Erdoğan, “NATO sürecinde biz Polonya’yı destekledik şimdi de Polonya bizi AB konusunda destekliyor” dedi.
İstanbul’da Polonezköy adında bir yer olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, "Belki de yarın İstanbul Polonezköy’e bir sürpriz ziyaret yapacağım. Oradaki vatandaşlarımızla görüşeceğim” dedi. Başbakan konuşmasında ayrıca AB ile ortak bir geleceğe baktıklarını evrensel değerleri savunduklarını ifade etti.
Hiçbir AB üyesi ülkenin 50 yıl bekletilmediğini belirten Başbakan Erdoğan, "Türk halkının Müslüman olması AB’ye üyelik için engel değildir” şeklinde konuştu. "AB’nin Müslüman olduğu için bir ülkeyi dışarıda bırakması kendi ilkelerine terstir” diyen Başbakan, AB’nin böyle bir ayrımcılık yapmadığına inandıklarını söyledi. Verilen sözlerin tutulmamış olması Türk halkını AB’ye soğuttu” diyen Erdoğan, Türkiye’nin tüm olumsuzluklara rağmen AB’ye tam üyelik sürecinde kararlılığını muhafaza ettiğini vurguladı.
Soru cevap bölümünde Rusya, Ukrayna ve Türkiye ilişkileri ile ilgili bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, Türkiye Rusya ilişkilerinin stratejik boyutta olumlu bir şekilde seyrettiğini belirtti. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginlikle ilgili de Başbakan Erdoğan iki ülkenin eskisi gibi barış içinde olması gerektiğini söyledi.
Polonya’nın AB üyesi olduktan sonra ciddi bir sıçrama yaptığını ifade eden Erdoğan, daha önceki ziyaretlerine göre Varşova’nın daha da geliştiğini vurguladı.
SURİYE KONUSUNDA BM’NİN 5 DAİMİ ÜYESİNİN VEBALİ VARDIR
Birleşmiş Milletlerin Suriye konusundaki tavrını eleştiren Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "150 bin insan öldürüldü. BM hala karar alamadı. Oturmuşlar şunu konuşuyor; Kimyasal silah Suriye’de var mı yok mu. Konvansiyonel silahla öldürülenleri göz ardı ediyorlar. Gündeme getirmiyorlar. Tarih önünde bu 5 üyenin büyük vebali vardır. Suriye’de insanlar ölmüş hayvanların leşlerini yeme durumuna geldi."
Konuşmasının sonunda Başbakan Erdoğan’a Türkiye ve Polonya arasındaki ilişkilerin her zaman tatlı olmasını dileğiyle, Polonya balı hediye edildi.

Özgür ALTUNCU/ VARŞOVA,(Polonya),()

ÖA (AÖ/RT)