KONYA'da kar maskesi takıp, elinde kurusıkı tabanca ve bomba düzeneği görüntüsü verdiği içinde kablo bulunan poşetle bankaya gelip, vezneden yaklaşık 25 bin lirayı alıp kaçan 36 yaşındaki Avni İ., ile ona yardımcı olan 27 yaşındaki Ali Burak D., polis tarafından yakalandı. Şüphelilerin birlikte işlettikleri etüt merkezinin bankalara yaklaşık 30 bin lira, piyasaya da bir miktar borçlarının bulunması nedeniyle soygunu gerçekleştirdiğini söyledikleri öğrenildi.
Olay, 15 Ocak Çarşamba günü saat 16.50 sıralarında merkez Meram İlçesi Alavardı Mahallesi Hoca Fakıh Caddesi'ndeki bir banka şubesinde meydana geldi. Bankaya giren kar maskeli bir kişi, ilk olarak kurusıkı tabancayı güvenlik görevlisinin başına tabancayı dayayıp, tabancasını aldı. Ardından yanında getirdiği kablo düzeneği bulunan poşette bomba olduğunu söyleyerek, ''Paraları vermezseniz, bombayı patlatırım'' dedi. Ardından da kadın müşteriye zorla veznedeki yaklaşık 25 bin lirayı toplatıp, alarak kaçtı.
Banka çalışanlarının ihbarı üzerine çalışma başlatan Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet ve Gasp Büro Amirliği ekipleri, çevredeki 100 işyerinin güvenlik kamera kayıtlarını inceledi. Yapılan incelemede şüphelinin kendisini bekleyen otomobile bindiği belirlendi.
AYNI RENK VE MARKADAN 5 BİN ARAÇ
Şüphelinin kaçtığı otomobilin marka ve rengini belirleyen polis, Trafik Denetleme Sistemi'ne ait kamera görüntülerini inceledi, kentte aynı renk ve markadan 5 bin aracın olduğunu belirledi. Soyguncunun otomobili kiralamış olabileceği üzerinde de durarak, otomobil kiralama şirketleriyle temasa geçen polis, yaklaşık bir hafta önce aynı renk ve marka 15 aracın kiralandığını saptadı.
'TRAFİKTE TARTIŞMAYA KARIŞMIŞSINIZ'
Kaçan şüphelinin hareketlerinden profesyonel bir soyguncu olmadığı kanaatine varan polis, otomobil kiralayan 15 kişiye ulaşıp, ''Trafikte tartışmaya karışmışsınız, konu ile ilgili görüşünüze başvuracağız'' diyerek, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet ve Gasp Büro Amirliği'ne çağırdı. 15 kişi ile yapılan görüşmede polis, güvenlik kamera kayıtlarındaki eşkale uyan Avni İ.'nin, davranışlarının kaçan şüphelinin davranışlarına benzediği ve ifadesinde de çelişkiler olduğunu fark etti. Bunun üzerine Avni İ.'yi takibe alıp, hakkında araştırma başlatıldı.
BORÇU OLDUĞU ÖĞRENİLDİ
Polis, yaptığı araştırmada ortağı Ali Burak D. ile 2 yıldır etüt merkezi işleten Avni İ.'nin çevresine ve bankalara borcu olduğunu yaklaşık 6 aydır da işyerinin kirasını ödemediklerini saptadı. Avni İ. ile ortağı Ali Burak D. dün polis tarafından gözaltına alındı. Avni İ.'nin evinde yapılan aramada 15 bin lira, Ali Burak D.'nin evinde ise 5 bin lira bulundu.
SEVGİLİSİNE GİDERKEN KARAR VERMİŞ
Avni İ., yapılan sorgulamasında işyerini ait bankalara yaklaşık 30 bin lira ve piyasaya da borçları bulunduğu ortağı Ali Burak D. ile soygunu gerçekleştirdiklerini itiraf etti. Soygun yaptıkları bankanın bulunduğu mahallede sevgilisinin oturduğunu belirten Avni İ.'nin ifadesinde, ''Sevgilimin evine gidip gelirken sürekli bankayı gözetledim. Yaklaşık 1 ay öncede soymayı planladım'' dediği öğrenildi.
PARA BİRİKMESİ İÇİN AKŞAMI BEKLEMİŞLER
Bankayı soymadan önce keşif yaptıklarını ve özellikle paraların birikmesi için akşam saatini beklediklerini belirten Avni İ., ifadesinde şöyle dedi:
"İlk gittiğimizde banka içinde resmi kıyafetli iki polis vardı. Onlar gitti ve banka tenhalaştıktan sonra ben kuru sıkı tabanca ve kablolarla bomba düzeneği görüntüsü verdiğim poşetle bankaya girdim ve soygunu gerçekleştirdim. Daha sonra kiraladığımız otomobilde beni bekleyen Ali Burak D. ile birlikte kaçtım. Paranın yaklaşık 5 bin lirasını borçlarımıza dağıttık.''
Avni İ.'nin soygunda kullandığı kurusıkı tabanca ve güvenlik görevlisinden aldığı tabanca kardeşinin evinde ele geçirildi. Avni İ., soygun sırasında kullandığı kıyafetler ve bomba düzeneği görüntüsü verdiği kabloları yaktığını söyledi. İki kişi yapılan sorgulamanın ardından bugün adliyeye sevk edildi.

TY(İA/AK)(FOTOĞRAFLI)