ALMANYA'da radikal islamcı örgüt ve gruplara eğilim artıyor. Özellikle 2011'den 2012 yılına kadar radikal islamcı gruplara mensup kişilerin sayısındaki ciddi artış dikkat çekiyor. Oran olarak bakıldığında en büyük artışın ise, şiddet yanlısı selefi grubunda olduğu görülüyor. Ülkede radikal İslamcı gruplara mensup kişilerin sayısı 2011 yılında 38 bin iken, 2012 yılında bu sayı 42 bin 550'ye çıkmış durumda. Selefinin sayısı ise, 2011 yılında 3 bin 800 iken, 2012'de 4 bin 500'e ulaştı.
Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı 'Bundesverfassungsschutz' (BfV) bu grupların ülkede yapacakları şiddet olaylarını istihbarat toplayarak önlemeye çalışıyor. Aynı zamanda 2010 yılında beri yürütüğü, 'Terörizm ve Fanatik İslamcılıktan Kurtulun(HATIF) programıyla insanları bu grupların elinden kurtarmak için çaba sarf ediyor. Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), Almanya'da barış ve huzurun yaşamın temel unsuru olduğunu belirtiyor. Bireysel veya organize şiddetin amaca ulaşmak için bir araç olarak kabul edilemeyeceğini, şiddetin kullanımına ve şiddet yanlısı olanlara açık ve net bir şekilde itiraz edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Programın amacı fanatik olan ve şiddet kullanımını destekleyen bir İslamın vaaz edildiği ve yaşandığı bir çevreden gelen şahısların, bu çevreden kurtulmasına yardım etmek. HATIF fanatik islamcı veya islamcı terörist grupların etki alanına girmiş olan ve buradan kurtulmak isteyip de kendi gücü ile kurtulamayanlara, bu kişilerin ailelerine, yakınlarına ve arkadaşlarına yardım sunuyor. Anayasayı Koruma Teşkilatının uzman çalışanları bu kurtulma sürecinde kişiye, özel bir danışma ve ilgilenme programı ile eşlik ediyorlar. BfV bu konuda Almanya genelinde devlete ait yardım kuruluşlarıyla da beraber çalışıyor. Bu gruplardan kurtulmak isteyenlere özel görüşmelerle, devlet dairelerindeki işlerde yardımcı olarak, tehdit edilme durumunda yardım ederek, okul ve mesleki eğitime aracılık ederek, maddi destek sunarak yardım ediliyor. Gerektiğinde kişiye özel başka tedbirler de alınıyor. 

HA (AÖ/RT)