China Daily gazetesinin haberine göre, Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu (NHFPC), ülkenin güneydoğusunda bulunan Ciangşi eyaletinin Ganşian kentinde 34 yaşındaki bir erkekte Zika virüsünün tespit edildiğini duyurdu. Zika virüsü görülen kişinin, Venezuela seyahati dönüşünde 5 Şubat'ta Hong Kong ve Şıncın üzerinden Ciangşi'ye giderken baş ağrısı, ateş ve baş dönmesi belirtilerinin görüldüğü ifade edildi.
Hastanın, Ganşian kentindeki bir hastanede karantina altına alındığı ve tedavisinin sürdüğü kaydedilirken, hastanın vücut sıcaklığının normale dönmeye başladığı bildirildi.
İlk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüsü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yılları arasında toplam 44 ülkede görülürken, 33 ülkede salgın şeklinde belirdi. Zika virüsünden en fazla etkilenen ülke olan Brezilya'da yetkililer, salgının büyüklüğü nedeniyle virüs vakalarını saymayı bıraktı. Salgının ortaya çıktığı 2015 yılından bu yana ülkede 497 bin 593 ila 1 milyon 482 bin 701 Zika vakasının görüldüğü tahmin ediliyor.