ABD’nin Teksas eyaletindeki Dallas Sağlık ve İnsan Hizmetleri tarafından yapılan açıklamada Dallas’taki ilk Zika virüsü vakasının cinsel yolla bulaştığının tespit edildiği açıklandı. Daha önce ABD’de belirlenen Zika virüsü vakaları hastaların virüsü ABD’ye gelmeden önce bulundukları ülkede kaptığı tespit edilmişti. Dallas’taki vakada ise virüsü kapan şahsın daha önce Venezüella’ya seyahat eden birisiyle ilişkiye girmesi sonucu Zika virüsünü kaptığı belirlendi. Dallas Sağlık ve İnsan Hizmetleri Müdürü yaptığı açıklamada, “Şimdi Zika’nın cinsel yolla bulaştığını biliyoruz. Bizim bu yönde farkındalığı artırma ve kendilerini koruma yönünde halkı bilinçlendirme kampanyalarımızı yoğunlaştırma anlamına geliyor” dedi.

"ÇOĞU HASTA FARK ETMİYOR"

New York Üniversitesi’nden Profesör William Schweizer virüsü kapan hastaların 5’te 1’inde semptomların görüldüğü ve bunlarda da ateş, kaşıntı ve eklem ağrılarının hafif seyrettiğini söyledi. Ateş, eklem ağrısı, kaşıntı, cilt kızarıklığı ve göz kızarmasının belirgin semptomlar olduğunu belirten Prof. Schweizer, “Gribal rahatsızlarda da görülen göz yanması, göz nezlesi ve göz kızarıklığı Zika’da daha farklı olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Santa Monica’daki Saint John’s Sağlık Merkezi’den Epidemiyolojist Angela Vassalo ise, Zika virüsü hakkında şimdiye kadar elde ettikleri bulgulara göre virüsün iyi huylu olduğunu, hastalarda kısa süre kaldığı ve çoğu hastanın bunu fark etmediğini ifade etti. Gribal rahatsızlıklardaki belirtilerle Zika virüsünün belirtilerinin aynı olduğunu söyleyen Vassalo, “Ateş belirgin bir özelliktir. Başlarda hafif bir kaşıntı ve kızarıklık olur, gözlerde kaşıntı olur, eklem ağrısı ise en belirgin semptomdur. Tespitin zor yanı ise bu belirtiler ortaya çıktığında diğer hastalıklara veya virüslere çok benzerler” dedi.