İZMİR’de, ilaçlara dirençli hipertansiyon hastası 43 yaşındaki Işık Gültekin, her gün ortalama 18’ler seviyesindeki tansiyondan, 'renal arter denervasyon' denilen böbrek anjiyosuyla kurtuldu.
İzmirli ev kadını Işık Gültekin, yıllardır yüksek olan tansiyonun soruna bir türlü çözüm bulamadı. Günde 4 hipertansiyon ilacı almasına rağmen tansiyonunu bir türlü düşmeyen evli ve bir çocuk annesi Gültekin, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan değerlendirmenin ardından Gültekin’in tansiyonunu düşürmek için 'renal arter denervasyon' denilen böbrek anjiyosu yapılmasına karar verildi. Böbrek damar sinirlerinin devre dışı bırakılması sistemi ile tansiyonu düşürülen Işık Gültekin bu sorundan kurtuldu.
Yapılan müdahale ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Üner Özdoğan, "Hastamız bize geldiğinde gün içinde tansiyonu 18’lerde dolaşıyordu. İlaç ile düşmeyen tansiyon gelecekte hasta için felç, beyin kanaması, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açacaktı. Hastaya yaptığımız tetkitlerde, tansiyonu yükselten hiçbir sebep bulunamayınca böbrek anjiyosu yapmaya karar verdik. Lokal anestezi eşliğinde hastamızın anjiyografi gibi kasık arterinden böbrek arterine girerek sempatik sinirleri radyo frekansı yöntemiyle inaktif hale getirdik. Başarılı bir müdahale sonrası hastamızın şimdiden tansiyonu normal seviyeye indi. Bundan sonraki süreçte ise ilaç miktarı yavaş yavaş azaltılacak. Üç ay içinde en iyi sonuç alınarak, tansiyonu normal düzeyde devam edecek" dedi.
Gizli katil olarak bilinen hipertansiyona dikkat çeken Uzm. Dr. İbrahim Susam ise "İnsanların hipertansiyona dikkat etmesi lazım. Geri dönüşü olmayan hastalıkların habercisi olabiliyor" dedi.