Sayıştay Başkanlığı'nın Sosyal Güvenlik Kurumu 2015 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu, 44 sağlık kuruluşunda ölülerin tedavi edilmiş gibi gösterildiğini ortaya koydu. 
Sayıştay Raporu, bazı sağlık kuruluşları tarafından ölmüş kişilere sağlık hizmeti verilmiş gibi fatura düzenlendiğini, SGK’nin bu ölü soyucu sağlık kuruluşları ile sağlık hizmet alım sözleşmelerini devam ettirdiğini ve yeni sözleşme imzaladığını ortaya çıkardı.
İzmir Tabip Odası Hekim Meclis Üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası TTB Delegesi Dr. Güray Kılıç tarafından hazırlanansaglikhaktir.org adlı interte sitesinde yayınlanan habere göre, Sayıştay Başkanlığı'nın Sosyal Güvenlik Kurumu 2015 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu'nun 129. sayfasında anlatılanlar, sağlıktaki yolsuzluk ve suistimalleri ortaya çıkardı. 
İŞTE SAYIŞTAY RAPORUNA YANSIYAN GERÇEKLER
Haberde, Sayıştay'ın denetim raporuyla ilgili olarak şu tespitlere yer verildi: 
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeli sağlık kuruluşları tarafından üretilen sağlık verilerinin incelenmesi sonucu, ölü kişilere sağlık hizmeti verilmiş gibi fatura düzenlendiği tespit edilmiştir. Buna göre, SGK’nın MEDULA Hastane Sistemi’nde, vefatlarında düzenlenen epikriz raporlarında veya hasta taburcu kodlarında vefat ettikleri belirtilen kişilerin adlarına ölümlerinden sonraki tarihlerde başka bazı sağlık kuruluşlarınca sağlık hizmeti fatura edildiği anlaşılmıştır.
- Ölü kişiler adına fatura düzenleyen sağlık kuruluşlarının listesi Sayıştay deneticileri tarafından SGK'ye iletilmesine rağmen, SGK’nin bu ölü soyucu sağlık kuruluşları ile sağlık hizmet alım sözleşmelerini devam ettirdiği ve 2016 yılında tekraren yeni sözleşme imzaladığı görülmüştür.
- Denetim raporunda söz konusu faturalandırmaları gerçekleştirenler arasında Şanlıurfa’dan 40, Adıyaman, Mardin, Şırnak ve Kırşehir’den 1 birer adet olmak üzere 44 özel sağlık kuruluşu bulunmaktadır. Rapora göre bu sağlık kuruluşlarından 30 tanesinin geçen yılda ölü kişiler adına fatura düzenlediği ve bu hususun Sayıştay tarafından SGK’ye iletilmesine rağmen Kurum ile sözleşmelerinin devam ettirdikleri ve 2016 yılında yeni sözleşme imzaladıkları, dolayısıyla bu kuruluşlara SGK tarafından ödeme yapılmaya devam edildiği görülmektedir.
- Sonuç olarak, öncelikli hedefi kâr olan birer işletmeye dönüştürülmüş sağlık kuruluşlarının herhangi bir etik ya da yasal kuralı gözetmeden, gelirlerini arttırmak için suistimal ve usulsüzlükte sınır tanımadığı anlaşılmaktadır. Bunların arasında vefat etmiş kişilerin adına ölümlerinden sonraki tarihlerde sağlık hizmeti fatura etmeleri de vardır. Ancak bunun anlaşılmış olmasına rağmen, bu yasa dışı yollara sapan kuruluşlar cezalandırılmamış ve SGK tarafından yeniden sözleşme imzalanabilmiştir.
- Bu durum, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık alanının gelmiş olduğu içler acısı tabloyu yansıtmaktadır. Sağlık sisteminin kamu dahil sağlık kurum ve kuruluşlarını kar odaklı birer işletmeye dönüştürmesi ve denetleme yapması gereken kamu otoritesinin bundan vaz geçmesi  ile deontolojik, ahlaki ve vicdani çöküş ortaya çıkmıştır.
- Oysaki binlerce yıl ötesinden süzülüp gelen hekimlik mesleğinin değerleri; yaşamımızı insanlığın hizmetine adamayı, tıbbi bilgilerimizi insanlık yararına kullanmayı, sağlık hizmetlerinin sunumunda ve geliştirilmesinde insanı temel almayı öğretmektedir.