Ferah IŞIK/DENİZLİ, () - DENİZLİ'de, bayılma şikayetiyle gittiği hastanede kısa süreli kalbinin durduğu belirlenen Hatun Dönmez'e yeni nesil kalp pili takıldı. Özel bir maddeyle kaplı pil ve kablolar sayesinde, boyun omurunda kayma bulunan Dönmez'in, bundan sonra da sorun yaşamadan MR filmi çektirebileceği kaydedildi.
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'ne bayılma şikayetiyle gelen 2 çocuk annesi, ev kadını 49 yaşındaki Hatun Dönmez'in yapılan kontrollerde, kalbinin kısa süreli durduğu belirlendi. Yeni nesil kalp pili ile hayata tutunan Dönmez, sağlığına kavuştu.
Konuyla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Bekir Serhat Yıldız, "Yapılan tetkiklerinde hastamızın kalbinin zaman zaman durduğu tespit edildi. Bu nedenle kalbin elektriksel sistemini dışarıdan desteklemek için kalp pili takılmasına karar verildi. Ancak hastamızda boyun omurunda kayma vardı. Aralıklı MR filmi çektirerek boyun fıtığı açısından yakın takibi gerekiyordu. Bu nedenle böyle bir hastaya normal bir kalp pili takılamazdı. Zira kalp pili takılan hastalarımız mevcut şartlarda yüksek manyetik alana girememekte ve MR çektirememekte idi. Normal kalp pili takılması halinde hastamıza MR çekilemeyeceği için hastanın boyun fıtığı yönünden tedavisi tam olarak yapılamayacak ve felç geçirme riski olacaktı. Bu nedenle Prof. Dr. Asuman Kaftan, Prof. Dr. Harun Evrengül, Yrd. Doç. Dr. Yusuf İzzettin Alihanoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Bekir Serhat Yıldız'dan oluşan ekip tarafından hastamıza pil ve kablolarının özel bir maddeyle kaplandığı yeni nesil MR uyumlu kalp pili takılması kararı verildi. MR uyumlu kalp pili hastamıza başarılı bir işlem ile takıldı. İşlem sonrası hastamıza her kalp pili takılan hasta gibi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyelerinden olan Yrd. Doç. Dr. Gülin Fındıkoğlu tarafından kalp pili rehabilitasyon eğitimi verildi. Hastamızda bu ritim problemi tekrarlasa bile takılan kalp pili sayesinde bayılmaları tekrarlamayacak, günlük yaşantısına normal insanlar gibi devam edebilecek ve rahatlıkla MR filmi çektirebilecek" dedi.

FI(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)